Gyepszőnyeg telepítése: egyik napról a másikra

Gyepszőnyeg telepítése: egyik napról a másikra

Néhány fontos tudnivalót szeretnék közreadni a készen kapható gyepszőnyeg telepítéséről. Ugyanis csak az spórolhat időt, aki okosan tervezi meg a telepítést.


Az egyenletes, üdezöld pázsit a köz- és magánkertek egyik legértékesebb alkotóeleme: megnyugtatja, felüdíti a szemlélőt, kiszűri a levegő szennyeződéseit, csökkenti a zajokat és a kánikulai hőséget, játszóhelye a gyerekeknek, pihenője a munkában megfáradt embernek. A gyepet ősidők óta a fűmag elvetésével, majd a kikelt növények folyamatos ápolásával állították elő. Jeles napokon, kiemelkedő eseményeken, kiállításokon többnyire úgy létesítettek gyepfelületet, hogy réteken, legelőkön kivágott gyepkockákat raktak le és csak az utóbbi két évtizedben kezdett elterjedni a gyepszőnyegek terítése először a sportpályákon, majd fokozatosan a városi parkokban, majd a kiskertekben is.

Csak egyetlen feltétele volt...

Balatonfüred egykori főkertésze, a szép emlékű Máthé János mozgalmas életet mondhatott a magáénak. Tanulmányai elvégzése után Belgiumban dolgozott különféle kertészeti üzemekben, majd önállósult és országszerte jól ismert kertésszé gyarapodott, aki a társadalmi elit kertjeit tervezte és kivitelezte. Egy alkalommal az ország egyik leggazdagabb bankárja bízta meg az újonnan épült villája kertjének a megtervezésével és megépítésével. A beruházás árában gyorsan és vita nélkül megegyeztek, de a megbízónak volt egy speciális kívánsága: a kertet a növényállományával és a berendezésével együtt egyetlen éjszaka kell megépíteni és átadni a tulajdonosának.

A különleges előkészületek

Kellemes kapcsolatban voltam az idős kollegámmal és gyakran beszélgettünk egymással. A belga bankár kertépítési ügye jó néhányszor szóba került; János mindig elmondta, hogy hetekig készült a vállalt munka elvégzésére és nemcsak megrendelte a kertbe ültetendő előnevelt, földlabdás fákat, cserjéket és berendezési tárgyakat, de előállított egy megfelelő felületű gyepszőnyeget is azzal a céllal, hogy azt a jól előkészített talajra fekteti, megmunkálja és így ahol este még kies parlag volt, ott reggelre szép gyepfelület várja majd a megbízó elismerését.

Máthé Jánosnak ezt a kezdeményezését nem lehet eléggé dicsérni, mert manapság - a jelentősen nagyobb költségigénye ellenére – folyamatosan nő a gyepszőnyeg terítésével készült pázsitok területe és az, hogy Füred a Balaton-part legvirágosabb városa, ugyancsak Máthé János tevékenysége utóhatásának tulajdonítható.

A gyepszőnyeg terítése

A gyepszőnyeg terítését hasonlóan kell előkészíteni, mint a fűmag vetését. Az első feladat a rendkívül gondos talajrendezés: szép pázsitot csak teljesen sík, legfeljebb egy irányba 1%-os lejtésű területen lehet létesíteni. Dimbes-dombos felületen nem lehet egyenletes gyepet nevelni, mert a gödrökben összegyűlik a csapadék- és az öntözővíz és elpusztítja a fűcsomók gyökérzetét; a dombokon viszont a talaj kiszárad és emiatt senyvednek a fűcsomók.

Árnyékos helyre árnyéktűrő fű való!

Figyelembe kell venni a napos és az árnyékos területek arányát is, mert a legtöbb fűféle (Graminaea) fénykedvelő növény, az árnyékban gyengén vegetál, vagy elpusztul. Bár megjegyzem: az utóbbi években forgalomba kerültek árnyéktűrő fűmag keverékek is. Arra is feltétlenül figyelmet kell fordítani, hogy a napos helyek is árnyékossá válhatnak az által, hogy a környező fák és bokrok megnőnek!

Tervezzünk a várható taposás alapján!

A további munkákat megelőzően tisztázni kell a kert üzemeltetőivel a használat módját, mert más fűfajták magkeverékét kell elvetni ott, ahol a gyepre lépni tilos! parancs van érvényben, illetőleg a gyepet csak napozásra, olvasásra, rádióhallgatásra használják, mint ott, ahol felnőttek naponta fociznak!

Addig szabaduljunk meg a gyomoktól, amíg még lehet!

Rendkívül fontos feladat a gyomosodás megelőzése, mert a kész gyepből igen nehéz kiirtani a gyomokat, a gazos gyep pedig esztétikailag alacsonyabb értékű.

Legcélszerűbb a talaj felső, 20-25 cm-es rétegét feljavított, gyomirtó szerrel szakszerűen kezelt, tápanyagokban gazdag, friss kerti földdel kicserélni. Ha ez nem oldható meg, akkor az ásással fellazított talajt gyomirtó vegyszerrel kell kezelni, majd a kikelt és elhalt gyomokat felületi talajmunkával kell eltávolítani. Ez természetesen hetekkel meghosszabbítja a vetési folyamatot!

A gyepszőnyeg leterítése

Ezután következik a gyepszőnyeg mielőbbi leterítése, amely igen aprólékos és nagy figyelmet igénylő munka, mert a kb. egy méter széles szőnyegeket hézagmentesen kell egymáshoz illeszteni és lesúlyozni (lehengerezni) azért, hogy a gyökeresedés minél gyorsabban meginduljon. Ezt a munkát a legcélszerűbb gyakorlott szakemberekre bízni!

A gyepszőnyeg gondozása: öntözés és nyírás

A leterített, friss gyepszőnyeget naponta meg kell öntözni, mert csak a folyamatos nedvesség biztosítja az egyenletes és erőteljes gyökérképződést. Az októberi telepítés előnye épen az, hogy a hűvösebb és csapadékosabb időjárás ehhez nagy segítséget nyújt!

Az első nyírásra még a fagyok beállta előtt sor kerülhet, de a fűnyíró gépet úgy kell beállítani, hogy 4-5 cm-es tarlót hagyjon, mert a nagyon rövidre nyírott gyep a téli megpróbáltatást nehezebben viseli el. A nyírást lehetőség szerint kövesse egy hengerezés, amely a fűtövek bokrosodását segíti elő.

A gyepszőnyeg terítése lehetővé teszi, hogy a zöld felület létesítésére hozott elhatározást azonnal a megvalósulás kövesse, és ha a kert gazdája kiáll az erkélyre, akkor az este látott parlag helyén szép, zöld pázsitban gyönyörködhessen!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR