Fenyőortopédia: hogyan gyógyítsuk a gerincferdülést?

Fenyőortopédia: hogyan gyógyítsuk a gerincferdülést?

Olykor előfordul - a kertbarátok legnagyobb bosszúságára, hogy a szép tűlevelű örökzöldek csúcsrügye valamilyen ok következtében elpusztul, nem hajt ki.


Ennek oka legtöbbször a téli fagy, esetleg valamilyen mechanikus hatás, de nem ritka az sem, hogy a rügyet madár csípi ki, vagy maró hatású ürülékével pusztítja el.

A csúcsrügy helyett ilyenkor több mellékrügy hajt ki és nevel oldalhajtásokat. Szerencsés esetben előfordul, hogy az egyik oldalhajtás átveszi a csúcshajtás szerepét, de a legtöbbször ehhez emberi kéz segítségére van szükség. Ha valamelyik oldalhajtás erőteljesebbnek látszik vagy éppen ferdén fölfelé törekszik, akkor elegendő ezt egy erősebb pálcához rögzíteni. A pálcát először legalább két helyen kössük a fenyő törzsének felső részéhez, majd húzzuk melléje óvatosan a megfelelő hajtást, és két helyen kössük a pálcához.

Munkánkat eredményesebbé teszi, ha a többi oldalhajtás közül az erősebbeket levágjuk, és csak egy-két oldalhajtást hagyunk meg biztosíték gyanánt. Egyébként már most érdemes előkészülni az örökzöld növények szeptemberi ültetéséhez, a gödör ásásához, a talaj javításához. A faiskolai lerakatokban sokféle, szép fenyőcsemete - sok közülük konténerben - áll a kiskerttulajdonosok, kertbarátok rendelkezésére.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR