A mángoldról – még a fagyok előtt

A mángoldról – még a fagyok előtt

Hogyan kell gyors tavaszi indulásra bírni még most ősszel a kertbe ültetett mángold töveit?

Az idén sokan megkedvelték a mángoldot; azok is, akik eddig nem ismerték. Bőven termett hatalmas, húsos leveleket és vastag levélnyeleket.

Most tessék a mángoldtöveket fenyőgallyakkal és lehullott falevelekkel gondosan beburkolni, mert így korábban fog tavasszal felébredni a téli álmából és friss leveleket fejleszteni, amelyek a vitaminokkal szegényesen ellátott kora tavaszi hónapokban értékes nyersanyagai lesznek a családi konyhának.

A levélmángold értékei:

A ballasztanyagokban gazdag levél élénkíti a bélműködést és kiűzi a méreganyagokat a szervezetből. Kalcium tartalma a csontszöveteket, magnéziuma az izomrostokat táplálja, glukóz tartalma az agy- és az izomsejteket erősíti. A benne levő karotinoidok megelőzik a rákbetegségeket. A C-vitaminja frissíti a testi és a szellemi tevékenységet, az E-vitaminja pedig ugyancsak rákmegelőző hatással bír.

Elődeink a torokgyulladás, az idegesség, bőrbetegségek és gyomorbántalmak esetén használták a mángold-kúrát.

A mángold termesztéséről itt olvashatnak >>