Türelem, rögtön itt a tavasz!

Türelem, rögtön itt a tavasz!

Miért, nincs még itt? – kérdezhetném, de türelmes vagyok és nem hagyom, hogy a pillanatnyilag kellemes időjárás megtévesszen.


Mindannyian várjuk a tavaszt, de annak az ideje csak március 21-én, a tavaszi nap-éj egyenlőségkor aktuális. Addig viseljük el ezt a kellemetlen, télvégi időjárást és aktívan (talaj elmunkálása, téli hulladékok eltakarítása, szerszámok előkészítése) készülünk a langyos, tavaszi szellőre és a vidám napsütésre!

turelem tavasz 02

Március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, és a tavasz meteorológiai szempontból 3 hónapon át tart. Csillagászati értelemben a tavaszi nap-éj egyenlőség idején kezdődik a tavasz, azaz akkor, amikor a legrövidebb a nappal, amikor a Nap az egyenlítő felett delel.

turelem tavasz 03

Kivételesen 2017-ben ez a dátum egyébként március 20-ára esik (egész pontosan 11 óra 29 perckor következik majd be), de én azért megtartom azt a szokásomat, hogy március 21. napjáig számolom a napokat.

turelem tavasz 05

Még egy fontos dátum: április 10-én illene a napi középhőmérsékletnek elérnie a 10 fokot és akkor lehet megkezdeni a kobakos zöldségfélék (étkezési tök, sütőtök, cukkíni, patisszon) magjainak  a fészekbe vetését.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR