Téli gyümölcsök a déli gyümölcsök?

Téli gyümölcsök a déli gyümölcsök?

A déli gyümölcsök hagyományosan a nyarat, a napsugaras tengerpartot, a pálmaligeteket idézi lelki szemeink elé.

Mellesleg korosabb olvasóim bizonyára emlékeznek azokra az évekre, amikor csak hosszú sorállás után juthattak hozzá a szerencsésebbek – de csak a nagy ünnepek előtti napokban – banánhoz, narancshoz, de számos, igen elterjedt déli gyümölcs szinte ismeretlen volt előttünk. Bizonyára ezekből táplálkozik kertészkedő olvasóink megkülönböztetett érdeklődése a déli gyümölcsök hazai termesztése iránt.

teli gyumolcs deligyumolcs 02

Termesszünk déli gyümölcsöt!

Citrusok

A legtöbben a citrom, a narancs, a mandarin és grépfrút fácskákat preferálják. És joggal, mert nagyon változatos és szórakoztató dolog citromot termeszteni. Ez a növény mediterrán jellegű, azaz örökzöld és az ágain - szerencsés esetben egyidejűleg nyílnak a virágok, nőnek a zöld citromok és érnek a kiteljesedettek. A citromfácskát a legcélszerűbb cserépben, ládában nevelni, minthogy télre fagymentes helyre kell menekíteni, mert a szabad a mi klímánk alatt elfagy!

Március második felében már a szabadba, védett, napos, meleg helyre lehet állítani és két-háromévente átültetni friss, tápdús, középkötött földbe. Az ágait ekkor vissza kell metszeni, és ezzel formálni lehet a koronáját is.

Egyesek a citromfájukat magról nevelték fel és azt panaszolják, hogy az nem érlel gyümölcsöt. Igen, gyümölcsöt csak a beoltott vagy beszemzett fácska terem!

Tavasztól őszig a citromfát bőségesen kell öntözni, hetente egyszer tápoldattal is el kell látni és a betegségek, különösen a levél-és pajzstetvek ellen védeni kell.

teli gyumolcs deligyumolcs 03

Banán

A törpe banán is a kedvelt szobanövények közé tartozik. Egész évben a meleg, világos szobában a helye. Gondos ápolás mellett, ízes, cukorédes gyümölcsöket terem.

teli gyumolcs deligyumolcs 04
F. D. Richards

Kókuszdió

Az üzletekben most kapható kókuszdió. A friss, sértetlen gyümölcsöt úgy kell elültetni, hogy teljes egészében a talaj színe alá kerüljön. Meleg helyen hat-nyolc hét alatt csírázik ki és csinos pálmává nevelhető.

teli gyumolcs deligyumolcs 05

Datolya

Nem úgy, mint a datolyamag, amely kikel ugyan, de nem lesz belőle formás növény, az ugyanis egy másik fajta.

teli gyumolcs deligyumolcs 06

Avokadó

Sokan szeretnének avokadó növénnyel dicsekedni. A jóízűen elfogyasztott vagy kozmetikai célra használt gyümölcsnek tekintélyes magja van. Ha ezt elültetik, gond nélkül növényt nevelhetnek belőle, de gyümölcsöt nem fog teremni.

teli gyumolcs deligyumolcs 07

Úgy vélem, hogy a következő években sokféle déli gyümölccsel ismerkednek meg a magyar fogyasztók, egyiket-másikat én is igyekszem majd Önöknek bemutatni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR