Mit tegyek a terméketlen meggyfámmal?

Mit tegyek a terméketlen meggyfámmal?

Vannak olyan meggyfajták, amelyeknek a virágai csak és kizárólag idegen virágportól termékenyülnek meg.

Ilyen például a nálunk legelterjedtebb és kiváló minőségű gyümölcsöt érlelő Pándy meggy. (Gyakran mondják el nekem bosszankodva a kertészkedők, hogy tavasszal oly gyönyörű a meggyfájuk, mint egy fehér csipkébe öltözött menyasszony, de a borsónyi gyümölcskezdemények később lehullanak és alig néhány szem meggy érik be a fán!)

meggyfa termeketlen 02

A virágok megtermékenyítésének a következő három lehetősége van:

  1. A megtermékenyítendő virágú fa közelében (max. 50 m) legyen olyan meggy- vagy cseresznyefa, amely egyszerre virágzik a Pándy-fával. Jó pollenadó a Cigánymeggy.
  2. Oltson vagy szemezzen a Pándy-fába más meggyfajtát, amelynek a virágai megtermékenyítik az anyafa virágait.
  3. A teljes virágzásban levő meggyfát permetezze meg Nevirol nevű készítménnyel. Ez a hormonszerű szer megtermékenyülésre bírja a meggyvirágokat és általában kielégítő termés beérlelését teszi lehetővé.

meggyfa termeketlen 01

Az utóbbi időben forgalomba kerülő, jó termőképességű és kiváló minőségű gyümölcsöt érlelő meggyfajták (Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös) öntermékeny virágokat nyitnak.

További olvasnivaló a meggyről:

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR