Mit tegyek a terméketlen meggyfámmal?

Mit tegyek a terméketlen meggyfámmal?

Vannak olyan meggyfajták, amelyeknek a virágai csak és kizárólag idegen virágportól termékenyülnek meg.

Ilyen például a nálunk legelterjedtebb és kiváló minőségű gyümölcsöt érlelő Pándy meggy. (Gyakran mondják el nekem bosszankodva a kertészkedők, hogy tavasszal oly gyönyörű a meggyfájuk, mint egy fehér csipkébe öltözött menyasszony, de a borsónyi gyümölcskezdemények később lehullanak és alig néhány szem meggy érik be a fán!)

meggyfa termeketlen 02

A virágok megtermékenyítésének a következő három lehetősége van:

  1. A megtermékenyítendő virágú fa közelében (max. 50 m) legyen olyan meggy- vagy cseresznyefa, amely egyszerre virágzik a Pándy-fával. Jó pollenadó a Cigánymeggy.
  2. Oltson vagy szemezzen a Pándy-fába más meggyfajtát, amelynek a virágai megtermékenyítik az anyafa virágait.
  3. A teljes virágzásban levő meggyfát permetezze meg Nevirol nevű készítménnyel. Ez a hormonszerű szer megtermékenyülésre bírja a meggyvirágokat és általában kielégítő termés beérlelését teszi lehetővé.

meggyfa termeketlen 01

Az utóbbi időben forgalomba kerülő, jó termőképességű és kiváló minőségű gyümölcsöt érlelő meggyfajták (Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös) öntermékeny virágokat nyitnak.

További olvasnivaló a meggyről:

A metszé10 gyumolcsfa metszese dvd 01st megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR