Mit tegyek a terméketlen meggyfámmal?

Mit tegyek a terméketlen meggyfámmal?

Vannak olyan meggyfajták, amelyeknek a virágai csak és kizárólag idegen virágportól termékenyülnek meg.


Ilyen például a nálunk legelterjedtebb és kiváló minőségű gyümölcsöt érlelő Pándy meggy. (Gyakran mondják el nekem bosszankodva a kertészkedők, hogy tavasszal oly gyönyörű a meggyfájuk, mint egy fehér csipkébe öltözött menyasszony, de a borsónyi gyümölcskezdemények később lehullanak és alig néhány szem meggy érik be a fán!)

meggyfa termeketlen 02

A virágok megtermékenyítésének a következő három lehetősége van:

  1. A megtermékenyítendő virágú fa közelében (max. 50 m) legyen olyan meggy- vagy cseresznyefa, amely egyszerre virágzik a Pándy-fával. Jó pollenadó a Cigánymeggy.
  2. Oltson vagy szemezzen a Pándy-fába más meggyfajtát, amelynek a virágai megtermékenyítik az anyafa virágait.
  3. A teljes virágzásban levő meggyfát permetezze meg Nevirol nevű készítménnyel. Ez a hormonszerű szer megtermékenyülésre bírja a meggyvirágokat és általában kielégítő termés beérlelését teszi lehetővé.

meggyfa termeketlen 01

Az utóbbi időben forgalomba kerülő, jó termőképességű és kiváló minőségű gyümölcsöt érlelő meggyfajták (Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös) öntermékeny virágokat nyitnak.

További olvasnivaló a meggyről:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR