Mit nevezünk a meggyfák "legatyásodásának"?

Mit nevezünk a meggyfák

A meggyfák hajlamosak arra, hogy idősebb korukban hosszú, ostorszerű vesszőket képezzenek.

Ezeknek az oldalsó rügyei rendszerint elpusztulnak és csak az ostorszerű képződmény csúcsán fejlődik egy levél, illetve virágcsokor, vagyis a fa koronáját alkotó termővesszők felkopaszodnak.

Az ilyen vesszők íves görbületének legmagasabb pontján rendszerint egy friss, erőteljes hajtás keletkezik, oldalán levélrügyekkel.

A jelenséget mutató, idősebb meggyfák megfiatalodnak, ha az ostorszerű vesszőket a friss hajtásig visszametsszük. Az ily módon kedvezőbb helyzetbe került vessző a következő nyáron berakódik termőrügyekkel.

meggyfa 01 

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR