Mire van szükségük a szobanövényeknek?

Mire van szükségük a szobanövényeknek?

Azt szokták mondani, hogy a lakást a növények varázsolják otthonná és ez a szlogen igaz! Nemcsak a bútor, a szőnyeg, a függöny, de az élő szobanövények, a lakótársak is pontosan mutatják az ott lakók ízlését, gondosságát, rend-és természet szeretetét.


Ebből mindjárt következik, hogy az élettel teli lakásba nem illik a művirág.

A szoba növényeit úgy válogassuk össze, hogy legyenek köztük virágaikkal és díszes leveleikkel díszítő növények egyaránt. Nagyon fontos, hogy a lakás egy, meghatározott helyén azonos igényű növények foglaljanak helyet. Ha például sötét helyen tartunk fényigényes növényt (pl. fikuszt), akkor az megnyúlik, sárgulni, szenvedni kezd. Az árnyékkedvelő növények pedig napos helyen megperzselődnek.

zamioculcas3

Mire van a növényeknek szükségük?

Fény. Tudni kell, hogy az ablaktól egy méternyire a fény intenzitása már a felére csökken. Legkedvezőbb a nyugati és a keleti ablak. A közönséges villanyégők fényét a növények nem képesek hasznosítani. A mesterséges megvilágításhoz a napfényt utánzó, kompakt fénycsőre van szükség.

Hőmérséklet. A szobanövények többsége meleg tájakról származik. Főleg a gyökérzet igényel meleget. A jól fűtött lakás télen túl meleg a növényeknek.

szobanovenyek mire van szukseguk 02

Víz. Kevés öntözés, de sohase száradjanak ki. Ahogy hosszabbodnak a nappalok és melegszik a levegő, fokozatosan növeljük a vízadagokat.

Légnedvesség. A szobafenyőnek, páfrányoknak párás levegőre van szükségük. Langyos, tiszta vízzel permetezzük meg őket.

Táplálás. Tavasszal gyorsan nőnek és ehhez tápanyagra van szükségük. Hetente tápoldattal öntözés.

Átültetés. Egy-két év alatt a gyökerek átszövik a talajt és felhasználják a földben levő tápanyagokat. Ezeket hetente egyszeri tápoldatos öntözéssel pótolni kell.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR