Milyen egy könnyen gondozható kert?

Milyen egy könnyen gondozható kert?

Kertész létemre jól meg tudom érteni azokat, akik nem a folyamatos kötelességet, a munkát, hanem a pihenést, a kikapcsolódást keresik a kert csendjében és nyugalmában.

Nem akarnak naponta öntözni, hetenként füvet nyírni, észben tartani, hogy mit kell megkapálni, felásni, megmetszeni és gondolni se kívánnak a permetezés bonyodalmaira.

Kert

Nekik is azt ajánlom, hogy – igényeik pontos meghatározása mellett – bízzanak meg szakembert a kert megtervezésével.

A pihenő jellegű kert növényállományának zöme lombhullató és örökzöld fákból és cserjékből álljon. Ha ezeket jól válogatjuk össze, akkor csak életük első két-három évében igényelnek öntözést, de később magukra hagyhatjuk őket, legfeljebb a közlekedést, a tartózkodást zavaró ágakat kell kordában tartani. A magyar flórának igen sok erre alkalmas fája és bokra van, de mindig a tájnak, a talaj és a klíma-viszonyoknak megfelelőt kell választani. Nagy hiba az, ha hegyvidéki ,hideg kertbe mediterrán növényeket (pl. selyemakácot) kényszerítünk, vagy vízparti kertbe szárazságot igénylőket ültetünk. A napokban jártam egy kertben, ahol a háziasszony panaszolta, hogy a kékszakáll (Caryopteris incana) régebben gazdagon virágzott. Igen ám, de közben beépítetek a kertbe egy öntözőberendezést, amely ontja a vizet, növényünk meg nő – mint a bolondgomba – de virágot alig hoz.

És tessék ügyelni a növények nevére is! A Magnóliát – amely magyarul liliomfa – országszerte tulipánfának nevezik. Pedig a tulipánfa nagy, terebélyes, szerény virágú fa, a liliomfa pedig díszes virágú bokor!

Gyep legyen a lusta ember kertjében is, de ez legyen virágos gyep. Ne haragudjanak a benne tenyésző veronikára, gyermekláncfűre, katángkóróra, fehér-és lóherére. A virágos gyepet nyaranta 3-4 kaszálással és a természetes csapadékkal is zölden lehet tartani.

A zöldségfélékkel igen sokat kell törődni, e tekintetben csak a fűszernövények jelentenek kivételt.

A gyümölcsfák közül a nyári alma és a nyári körte, a szilva, a naspolya és a füge igényel kevés munkát, de szőlőt csak az ültessen, aki kora tavasztól késő őszig hajlandó vele törődni.

Nagyon hálásak és szerény igényűek az egynyári virágok, az évelőkkel sokat kell pepecselni.

És végül: minden kertet megszépít, feldob egy szépen virágzó, edényes növény. Ez állhat cserépben, dézsában, ládában, vesszőkosárban vagy akár taligában is. Nagyon szép, sokat virágzó növény a leander, a datura, a fuxia, a szerelemvirág és a sajnos ritkán látható vérvirág.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR