Miért és mivel takarjuk a talaj felszínét?

Miért és mivel takarjuk a talaj felszínét?

A talajtakarás igen környezetbarát talajerő-gazdálkodási módszer, amelyet a kertekben is szélesebb körben kellene alkalmazni.


A talajtakarás legfőbb célja, hogy a takaróanyag megakadályozza a talajban tárolt nedvesség gyors elpárolgását és a talaj felső rétegének túlságos felmelegedését; ezzel egyenletesebbé teszi a fiatal növények (a palánták) sekélyen elhelyezkedő és érzékeny gyökereinek az élettevékenységét.

Mulcs

A talajtakarás megakadályozza, hogy a talaj felső rétegében áttelelt gombaspórák a csapadék vagy az öntözővíz közvetítésével felcsapódjanak a növények szárára és leveleire és ezzel a növények fertőződését idézzék elő.

Igen fontos hatása a talajtakarásnak, hogy csökkenti a gyomosodást, mert a kikelő gyommagvak nehezen törik át a talajtakaró réteget.

Mulcs

Kiváló talajtakaró anyag az aprított fakéreg, amelyet ma már zsákokban vagy nagyobb mennyiségben kínál a kereskedelem. Jó talajtakaró réteget képez az érett, kerti komposzt, a gombakomposzt, a szalma, a törek, a lenyírt fű kaszáléka, a tőzeg, a fűrészpor, a fenyőtű, továbbá a durva szemcsés homok és a kavics is.

Szamóca

A szamócaágyások megszokott talajtakarója a fekete fólia, amelyet egyéb konyhakerti növények (paprika, paradicsom, tojásgyümölcs stb.) talajának takarására is eredményesen lehet használni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR