Mi a teendő a sarjakkal és a fattyúvesszőkkel?

Mi a teendő a sarjakkal és a fattyúvesszőkkel?

A gyümölcsfák gyökereiből, a fák tövéből és a törzs oldalából gyakran sarjak törnek elő.

Miért kell a sarjakat irtani?

Ezek igen gyorsan nőnek és sok tápanyagot vonnak el a fák koronarészeitől, továbbá betegségek és kártevők terjesztői is lehetnek.

Sarjak jelennek meg – szinte rendszeresen – a törzses fácskává nevelt ribiszke- és köszmétebokrok tövében és az oltvány szőlőtőkék alatt is. Mindezeket tőből, csonk nélkül kell kimetszeni, mert a sarj tövében levő, rejtett rügyekből sok, új sarj törhet elő.

Különös figyelmet kell fordítani a meggy- és a szilvafák gyökérsarjainak eltávolítására. Ezek a sekélyen elhelyezkedő, vízszintes gyökerekből hajtanak ki. Ha a föld felszínén vágjuk le őket, akkor gombamód elszaporodnak. Ezért az a helyes eljárás, hogy a sarjak körül a földet kibontjuk és a sarjat – a növekedésével ellenkező irányba húzva – leszakítjuk a gyökérről. Így a seb körüli alvó rügyektől is megszabadulunk.

Hogyan kezeljem a fattyúvesszőket?

Az idősebb (rendszerint túlságosan megmetszett) alma-, körte-, őszibarack-, szilvafákon gyakran képződnek fattyúvesszők. Ezek sűrűn, gyertyaszerűen nőnek a rendszerint vízszintesen álló ágakon, erősen növekednek, de nem teremnek gyümölcsöt és laza szövetűek lévén gyakran a gombás betegségek áldozatává esnek.

Helyes kezelésük a következő: a sűrűn, egymás mellett előtörő fattyúvesszők egy részét tőből kivágjuk annyira, hogy két szomszédos vessző között legalább tenyérnyi távolság maradjon. A meghagyott vesszőket arasznyira visszavágjuk.

A visszavágott vesszők a következő nyáron elágaznak és termőrügyekkel rakódnak be, tehát termőre fordulnak. Ily módon a fattyúvesszőket az elöregedett gyümölcsfák koronájának megifjítására is felhasználhatjuk.

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR