Ez a betegség leggyakrabban a kajszibarackfáknál fordul elő, de olykor a cseresznye-, a meggy-, az őszibarack- és a mandulafákat is károsítja.
A vörös szilvára oltott és a tengeribarack-alanyra szemzett fák – a tapasztalatok szerint – ritkábban esnek a gutaütés áldozatává, mint a mirabolánalanyon állók.
A gutaütés jelenségét egy gomba és egy baktérium együttest fertőzése idézi elő és hirtelen hervadásban jelentkezik, amely a fa koronájának néhány ágát vagy az egész fát érintheti. A fák drasztikus visszametszése olykor új hajtások fejlesztését idézheti elő, de legtöbbször a hervadt ágat le kell vágni, illetve a kipusztult fát ki kell emelni a földből. Ugyanarra a helyre 3-4 évig ne ültessen kajszifát!
Megelőzésként a metszést jól kell időzíteni: a tavaszi koronaalakító- és a termőre metszést is csak akkor szabad elkezdeni, amikor a virágbimbókban már látszanak a sziromlevelek; ekkor ugyanis a metszéskor keletkezett sebek gyorsan bezárulnak és útját állják a további fertőzésnek. A metszőollót a következő fa metszésnek megkezdése előtt formalinban kell fertőtleníteni. A gutaütés elkerülését segíti a nyári zöldmetszés is.
A képet www.novenydoktor.hu készítette.
További olvasnivaló a kajsziról:
- 29. hét: Kajszi - a Selyemúton érkezett
- Kell-e metszeni a kajszibarackfát?
- Védekezés a kajszi bakteriózis ellen
A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.
Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.
Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>