Melyek a gutaütés tünetei?

Melyek a gutaütés tünetei?

Ez a betegség leggyakrabban a kajszibarackfáknál fordul elő, de olykor a cseresznye-, a meggy-, az őszibarack- és a mandulafákat is károsítja.


A vörös szilvára oltott és a tengeribarack-alanyra szemzett fák – a tapasztalatok szerint – ritkábban esnek a gutaütés áldozatává, mint a mirabolánalanyon állók.

A gutaütés jelenségét egy gomba és egy baktérium együttest fertőzése idézi elő és hirtelen hervadásban jelentkezik, amely a fa koronájának néhány ágát vagy az egész fát érintheti. A fák drasztikus visszametszése olykor új hajtások fejlesztését idézheti elő, de legtöbbször a hervadt ágat le kell vágni, illetve a kipusztult fát ki kell emelni a földből. Ugyanarra a helyre 3-4 évig ne ültessen kajszifát!

Megelőzésként a metszést jól kell időzíteni: a tavaszi koronaalakító- és a termőre metszést is csak akkor szabad elkezdeni, amikor a virágbimbókban már látszanak a sziromlevelek; ekkor ugyanis a metszéskor keletkezett sebek gyorsan bezárulnak és útját állják a további fertőzésnek. A metszőollót a következő fa metszésnek megkezdése előtt formalinban kell fertőtleníteni. A gutaütés elkerülését segíti a nyári zöldmetszés is.

A képet www.novenydoktor.hu készítette.

További olvasnivaló a kajsziról:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR