Hogyan vegyünk vetőmagot?

Hogyan vegyünk vetőmagot?

Ne tessék mereven ragaszkodni a régen ismert fajtákhoz. A nemesítés eredményeképpen minden évben új fajták kerülnek forgalomba.


Vetőmag

A kertészek már szorgalmasan látogatják a vetőmagboltokat és megvásárolják a tavasszal szükséges vetőmagokat. Ez nagy figyelmet igénylő feladat, amelynek sok fortélya van!

Semmiképpen sem szabad lejárt szavatossági idejű vetőmagot használni. Az uborka, a zeller, a káposztafélék, a paprika és a paradicsom magja 4-5 évig csíraképes. A borsó, a bab és a fejessaláta 3-4 évig, a petrezselyem és a hagymafélék 2-3 évig tartják meg a csíraképességüket, de a feketegyökér, a kapor és a pasztinák magja már a magérést követő második évben is bizonytalanul csírázik ki.

A nemesítés eredményeképpen minden évben új fajták kerülnek forgalomba és ezek sokszor igen értékes, új tulajdonságokat hordoznak: többet teremnek, szebb, jobb ízű termést adnak vagy ellenállóak a betegségekkel szemben, tehát érdemesek a megismerésre és a termelésre.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR