Hogyan termesszünk sárgarépát magaságyban?

Hogyan termesszünk sárgarépát magaságyban?

A sárgarépa a veteményeskert egyik legértékesebb, mégis kissé elhanyagolt terménye. Gyökerében sok cukor és karotin van, ezért jelentős A-vitamin-forrás.

A gyerekeket is rá kell szoktatni arra, hogy cukor helyett sárgarépát rágjanak, mert igen jó fogínyerősítő.

magasagyas sargarepa 02 

A magaságyban csak a rövid tenyészidejű, rövid gyökerű fajtákat (Duwicki, Nanti, Fertődi korai F1) érdemes termeszteni, mert azok május végétől folyamatosan szedhetők. Téli tárolásra ezek a fajták kevésbé alkalmasak.

Hidegtűrő növény lévén, a magját az első szakaszban vetjük, 20 cm széles sávot hagyva a számára. A magok lehetőleg ne kerüljenek 1-1,5 cm-nél mélyebbre. Így is lassan csíráznak, ezért a sárgarépa magját célszerű retekmaggal vegyesen vetni. A gyorsabban kelő retek jelzi, hogy hol kel majd ki a sárgarépa.

magasagyas sargarepa 03

Tápanyagigénye közepes, és nincs szüksége nagyon sok vízre sem, mert akkor a gyökere felreped.

Akkor kezdjük el a növényeket ritkítva szedni, amikor a gyökerek kisujjnyi vastagságúak. A sárgarépa lombja nem alkalmas fogyasztásra!

Egy folyóméter vetésből 30 növényt szedhetünk fel. A gyökerek tömege – folyamatosan szedve – 1,0-1,2 kg.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR