Hány éves koráig lehet a gyümölcsfát átoltani?

Hány éves koráig lehet a gyümölcsfát átoltani?

Olykor szükség lehet fajtacserére.

A két-három éves gyümölcsfát – amely nem terem kedvünkre való gyümölcsöt – minden nehézség nélkül át lehet oltani. Ennek az ideje április elején van. Minden idős gyümölcsfát át lehet oltani, ha a gyökérzete és a törzse, valamint a vezérágai egészségesek.

gyumolcsfa atoltasa 02

Az átoltást azonban meg kell előznie a fa ifjításának és gondosan előre meg kell tervezni, hogy melyik ágba és hány oltást fogunk végezni.

gyumolcsfa atoltasa 03

Egy 15-20 éves, termő gyümölcsfa átoltása akkor eredményes, ha az ágakba 20-50 oltóvesszőt ültetünk be és a megeredt oltványokat gondosan figyelemmel kísérjük, az új hajtásokat szakszerűen neveljük mindaddig, amíg az új korona kialakul.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR