A túl magasra nőtt gyümölcsfa átalakítható-e közepes méretűre?

A túl magasra nőtt gyümölcsfa átalakítható-e közepes méretűre?

A folyamat során sok metszésre lesz szükség, de ez az ifjításnak is nevezett folyamat gyakran látványos sikerrel jár.

A magasra nőtt gyümölcsfa átalakítható-e közepes méretűvé?

Ez egy kissé körülményes és némi tapasztalatot, gyakorlatot igénylő feladat, de sikeresen megvalósítható.

Az ún. ifjítás ideje minden esetben a termés betakarítása mellett az ágakat úgy kell visszavágni, hogy rajtuk (de különösen az ágak végén) friss, életképes vessző maradjon, mert ez biztosítja a következő évi kihajtást és növekedést. A fűrészelt sebeket feltétlenül kezelni szükséges (lásd: sebkezelés). A korona belsejében levő, egy-két éves vesszők a megifjított fákon igen értékesek, ezért ezeket hagyjuk meg, legfeljebb a sűrűn állókat ritkítsuk meg, de messük őket arasznyira vissza.

Az ifjítás csak akkor lesz eredményes, ha a fa törzse és gyökérzete egészséges, életerős. Elöregedett, szuvas, beteg fát célszerűbb kivágni és – a szükséges 2-3 évi várakozási idő elteltével – helyette a kívánt növekedési erélyű és fajtájú gyümölcsfacsemetét ültetni.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR