A túl magasra nőtt gyümölcsfa átalakítható-e közepes méretűre?

A túl magasra nőtt gyümölcsfa átalakítható-e közepes méretűre?

A folyamat során sok metszésre lesz szükség, de ez az ifjításnak is nevezett folyamat gyakran látványos sikerrel jár.

A magasra nőtt gyümölcsfa átalakítható-e közepes méretűvé?

Ez egy kissé körülményes és némi tapasztalatot, gyakorlatot igénylő feladat, de sikeresen megvalósítható.

Az ún. ifjítás ideje minden esetben a termés betakarítása mellett az ágakat úgy kell visszavágni, hogy rajtuk (de különösen az ágak végén) friss, életképes vessző maradjon, mert ez biztosítja a következő évi kihajtást és növekedést. A fűrészelt sebeket feltétlenül kezelni szükséges (lásd: sebkezelés). A korona belsejében levő, egy-két éves vesszők a megifjított fákon igen értékesek, ezért ezeket hagyjuk meg, legfeljebb a sűrűn állókat ritkítsuk meg, de messük őket arasznyira vissza.

Az ifjítás csak akkor lesz eredményes, ha a fa törzse és gyökérzete egészséges, életerős. Elöregedett, szuvas, beteg fát célszerűbb kivágni és – a szükséges 2-3 évi várakozási idő elteltével – helyette a kívánt növekedési erélyű és fajtájú gyümölcsfacsemetét ültetni.

A metszé10 gyumolcsfa metszese dvd 01st megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR