A ház névjegye: az előkert

A ház névjegye: az előkert

Az előkert a ház névjegye: mutasd meg az előkertet és megmondom, hogy ki vagy – szokták mondani a tapasztaltak.

És valóban: az előkert a ház  névjegye, tanúskodik az ott lakók szorgalmáról, munkaszeretetéről, természetismeretéről. A szép, gondozott előkert hívogató, azt mondja: aki ide betér jó szándékra és szíves fogadtatásra számíthat!

- Mi van a kerítés és a házfal között?
- Egy telekrész!
- És mit lehet ezen a telekrészen létesíteni?
- Egy szép előkertet!

Valahogy így hangoztat egy fészekrakásra készülő, fiatal pár beszélgetése a jövőbeli családi házuk előtt.

haz nevjegye elokert 02

Faluhelyen – ahol a család minden tagjának pontosan meghatározott feladatai voltak – a felnőtt férfiak végezték a nehéz fizikai munkát, gondozták a lábas jószágokat (a lovakat, a szarvasmarhákat és a sertéseket), az asszonynép főzött, mosott, házat meszelt, baromfit nevelt, a kisgyerekek a libákat őrizték, babot, lencsét válogattak, az eladó lányok pedig az előkertet gondozták: virágot, fűszer- és illatos növényeket palántáztak, cserepes virágokat ápoltak az ámbituson, az utcára néző ablakokban és a kertben.

haz nevjegye elokert 03

Az előkertek a városi településeken is megmaradtak : a családi házak és a villák előtt mindig, az emeletes, utcai sorházak előtt többnyire ma is kialakítanak előkerteket, amelyeket a lakók közösen gondoznak, avagy két-három család vállalja magára a munkát és a bosszankodást a garázdák esztelen rongálásai miatt! A városi előkert létrehozása gyakran egy gyepcsík vetésével veszi a kezdetét, amelyhez egy keskeny virágágy és két-három bokor csatlakozik, de ez is változatosabbá és szebbé teszi a környezetet. A szép előkertnek azonban vannak bevált szabályai, amelyek közül néhányat az alábbiakban vázolok fel.

haz nevjegye elokert 04

Az előkertet látja a legtöbb járókelő, ezért legyen karakteres, adjon némi ízelítőt a kert gazdájának a mesterségéről, a kedvelt hobbijáról, legyen kóstoló a kert növénykincseiből, szépségéből és hasznából. Az előkert legyen áttekinthető, ne legyen elaprózott és főleg ne legyen zsúfolt. Fontos, hogy egész évben – még télen is – legyen benne látnivaló és előnyös, ha egy-két szép, kiemelkedő pontját megvilágítjuk.

haz nevjegye elokert 05

Az előkert a híd a közterület és a privátszféra között, ezért a mindennapos használat céljainak megfelelően kell kialakítani: a kapu és a ház között létesítsünk kényelmes és biztonságos bejáratot a gépkocsi ki-bejárásához. A gyalogos közlekedéshez legalább 120 cm. széles, szilárd burkolatú útra van szükség, ahol két ember, egymás mellett közlekedhet. A bejárati út a kert legforgalmasabb része a kertnek; a nyílegyenes út a legrövidebb, a leggyorsabb,de egy finoman ívelt út elegánsabb, kellemesebb. A forgalmas utat feltétlenül burkolni kell; legegyszerűbb anyag erre a célra a folyami kavics, vagy a fenyőkéreg, de tartósabb út készülhet betonlapokból, terméskőből, téglából. Az autóbejáratot le kell alapozni és úgy kell megépíteni, hogy a csapadékvíz lefolyjék róla. A mellékutakat az előkertben is elegendő tipegővel tartósítani.

haz nevjegye elokert 06

A kapuhoz közeli, könnyen elérhető helyen legyen a szemétgyűjtő edény, lehetőleg növényekkel eltakarva, mert ez nem dísztárgy!

A növények megválasztása bő lehetőséget nyújt a fantázia szárnyalásának, de néhány szabályt ebben az esetben is ajánlatos betartani. Előkertbe nem valók a nagy, terebélyes koronát fejlesztő gyümölcs-és díszfák. Az örökzöldek közül is a törpe növekedésűek és az oszlop növésűek mutatósak. A díszfák és bokrok közül látványosak a gömbkoronájú, a csüngő és csavarós vesszejű , a gazdagon virágzó és a tarka levelű példányok. Igen kedveltek a kora tavasszal virágzó cserjék (sombokor, liliomfa, varázsmogyoró, forzítia, stb.) Magas és terebélyes örökzöld növényeket ne tessék az ablak elé ültetni, mert ezek télen elsötétítik a lakás! Az előkertben kis szigeteket ültethetünk a kora tavasszal virágzó hagymás növényekből (jácint, nárcisz, tulipán, stb.) amelyeket elvirágzásuk után követhetnek az egész nyáron pompásan virágzó egynyáriak palántái. Ne feledkezzünk meg az illatos növényekről (levendula, rozmaring, bazsalikom) sem, amelyek az előkert előtt elhaladó járókelőknek is élményt nyújtanak.

haz nevjegye elokert 07

Kevés helyet követelnek az állványra, vagy falra felfutó növények, amelyekből bőséges a választék: gyümölcsöt is terem a redélyfa (alma, körte,őszibarack), a kivi, a csemege szőlő, gazdagon virágzik a lonc, a rózsa, a trombita folyondár, az iszalag. Nyugodt, egyenletes zöld felületet alkot a falra felfutó repkényszőlő (vejcsi).

haz nevjegye elokert 08

Az előkertnek is van divatnövénye! Ilyen a most már a legtöbb szakáruházban kapható bonsaira nyírott, örökzöld bokor, amely valóban igazi látványosság, ha a megfelelő környezetben, jól láthatóan ültetik el!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR