Vakond elleni trükkös módszerek

Vakond elleni trükkös módszerek

Többször foglalkoztam már az évek során az ABLAK műsorában a vakondokokkal. Most ismét, mert sokan észrevételezik, hogy a kertekben, a parkokban egyre több vakondtúrás jelenik meg, ami rontja a kert, a park képét és kárt is okoz azáltal, hogy ez a föld alatt élő, kis állat feltúrja a gyepet, kifordítja a földből az elültetett palántákat.

Hasznos vagy káros állat a vakondok? - teszik fel sokan a kérdést, amire nem is olyan könnyű egyértelmű választ adni. Mert az kétségtelen, hogy a vakondok is hozzá tartozik az élő környezetünkhöz. Pusztítja a talajban élő és károsító pajorokat, csigákat, lótücsköket, drótférgeket, százlábúakat, de kedvelt csemegéje a földigiliszta, amelyről pedig köztudomású, hogy a leghasznosabb talajlakó élőlények köz tartozik, mert eleven ekeként forgatja, lazítja, keveri a termőföldet. Végül is: a vakondok védett állat!

Vakond

A kifejlett állat 18-20 cm hosszúra nő meg. Mellső végtagjai összenőtt ujjak vannak, ezekkel túrja a földet. Ormánya rózsaszínű, restét sötét, bársonyos bunda borítja. A 70-100 gramm tömegű jószág minden nap a testtömegével azonos mennyiségű táplálékot fogyaszt el. Tavasszal szaporodik és a nőstény négy-öt csupasz kölyköt hoz a világra. Bonyolult szerkezetű járatokat épít, amelyeknek kamrái fél méterrel a föld felszíne alatt helyezkednek el. A vakondok itt alussza téli álmát. Legfőbb ellensége a gólya, amely hosszú csőrét belefúrja a vakondtúrásba és éve nyeli le a kis állatot.

Hogyan lehet védekezni ellene? Nos, kinek-kinek vérmérséklete szerint kell eldöntenie, hogy távol akarja tartani, el a karja riasztani vagy el akarja pusztítani a kellemetlen lakókat a kertjéből?

A legősibb védekezés, hogy gázolajba vagy petróleumba mártott ruhát dugnak a vakondjáratba és annak szaga elriasztja őket. A sörösüveg metodika abban áll, hogy az üveget majdnem a pereméig beássuk a földbe; a talaj közeli légjárat rezgésbe hozza az üveget és ennek a hangját a vakondok nem képes elviselni. Tudok arról is, hogy egyesek a Trabantjuk kipufogócsövére szereltek egy csövet és a kipufogó gázt vezették be a vakond friss járatába.

Kereskedelmi forgalomban vannak füstpatronok, amelyek mérgező gázt fejlesztenek, és ezek elpusztítják a vakondokokat. Az elektromos vakondriasztók az ember számára hallhatatlan frekvenciájú hangokat sugároznak, amelyek távol tartják a vakondokokat. Jó tapasztalataim vannak a nagy sárfű nevű, a kutyatej-félék közé tartozó növények ültetésével, mert ezek a gyökerükön riasztó hatású anyagot választanak ki. Ahol a kertben, elszórtan ilyen növényt ültetnek, ott a vakondokok nem telepednek meg.

Mostanában került a szakboltokba a Vakondűző nevű, ammóniatöltetű patron, amely a járatba helyezve 500 m2-en tölti meg az alagutat gázzal és menekülésre készteti az ott élő és tevékenykedő kisebb és nagyobb vakondokokat.

Annyi bizonyos, hogy a vakondokok is egyéniségek, nem egyformák. Egyik az egyik, másik a másik módszerre reagál jobban. Ki kell kísérletezni a helynek legjobban megfelelő módszereket!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR