Termeszd meg olcsóbban otthon: rengeteg pénzt spórolhatsz

Termeszd meg olcsóbban otthon: rengeteg pénzt spórolhatsz

A legújabb számítások szerint, ha valaki a nulláról szeretne otthon úgynevezett konténeres, vagyis cserepes módszerrel paradicsomot termeszteni, akkor egy legalább 10 kilós szezonális hozammal számolva már az első évben nagyrészt visszatermeli az árát, a 2. évtől pedig már hasznot is hoz.


Feltéve, hogy a paradicsom bolti fogyasztói átlagára marad ilyen magas mint most, netán még inkább emelkedik. (Forrás: Pénzcentrum)

A szabadföldi növénytermesztés mellett egyre elterjedtebbé vált a konténeres kertészkedés és a kis alapterületű balkonkertek kialakítása is.

Hogyan termelhetjük meg magunknak a jó minőségű zöldséget, gyümölcsöt? A megfelelő öntözés elengedhetetlen a siker érdekében, ez pedig különösen igaz a meleg, száraz területeken. A magok csírázása vagy a palánták átültetése után az első néhány hétben a gyakori öntözés erősítheti a növényeket. Miután eldöntöttük, hogy a kert melyik részét alakítjuk át konyhakertté, át kell gondolnunk, hogy milyen zöldségféléket, gyümölcsöket szeretnék termeszteni. Érdemes egyszerűen és könnyen kezelhető fajokkal kezdeni, mint például a paradicsom vagy a paprika. Miután kiválasztottuk, hogy miket szeretnénk termeszteni, fontos utánanézni ezek helyigényének is. A paradicsom körülbelül 30×60 cm-es területet igényel, míg a paprika 20×40 cm-es földdarabon is vígan elél.

Mire figyeljünk még?

1. Talajminőség

A termőföld megfelelő tápanyagokat és vízmegtartó képességet kell biztosítson a növényeknek. Vegyük figyelembe a talaj pH-ját és tápanyagtartalmát. A Greenman mikrobiológiai készítmények organikus alapúak, alkalmazásukkal a természet egyedülálló erejét felhasználva lehetőségünk nyílik a fenntartható termésnövelésre.

otthon zoldseget gyumolcsot termesnovelessel 02
Greenman Agro
készítménnyel kezelt citromfa termései

2. Napfény

A növények többsége napfényt igényel a megfelelő növekedéshez és terméshozamhoz. Ügyeljünk arra, hogy a kertben a növények megfelelő mennyiségű napfényt kapjanak. Különösen gyümölcsfák és zöldségek esetében fontos a napfényes hely kiválasztása.

3. Stresszkezelés

Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, egyetemi docens a stresszkezelésről:

"A fagy nem csak terméscsökkenéssel okoz kárt, hanem a szöveti sérülésekkel gyengítik a növényeket, fogékonyabbá válnak a fertőzésekre. Ezért, nem hagyhatjuk őket magukra, mondván, hogy a termés már úgyis odaveszett, hanem igyekszünk regenerálni őket. Más, hidegérzékeny kultúráknál a túlélés és mielőbbi felépülés támogatásával csökkenthetők a terméskiesések és a sérülésekből származó növényvédelmi problémák. Az aszályos időszakokkal pedig lassan már bizonyosan számolhatunk, ez ellen a növények talajának, gyökérzetének felkészítésével és általános stressztűrésének javításával tudunk védekezni. A Greenman Agro mind a talajélet és a talaj tulajdonságainak javításával, mind a gyökérzet és a növények ellenálló- és regenerálódó képességének megerősítésével tud mindkét esetben megelőzésben és kezelésben is segíteni."

4. Öntözés

Az öntözés megfelelő mennyiségű és időben történő elvégzése elengedhetetlen a növények egészségének és terméshozamának növeléséhez. Az öntözés módja és gyakorisága függ a növényektől, de általában fontos a rendszeres öntözés.

5. Megfelelő növényválasztás és telepítés

Fontos a megfelelő növények kiválasztása és telepítése a kertben. Válasszunk olyan fajtákat, amelyek a helyi éghajlati viszonyokhoz és talajhoz leginkább alkalmazkodnak, valamint amelyek jó terméshozamot biztosítanak.

6. Tápanyagtartalom

A növényeknek tápanyagokra van szükségük a növekedéshez és a terméshozam növeléséhez. Tápláljuk a növényeket lehetőség szerint minél nagyobb arányban szervestrágyával és komposzttal. A mikrobiológiai készítmények segítenek a gyökér fejlődés serkentésében – a megfelelő gyökérzet segít a tápanyagok és víz hatékony felszívásában.

otthon zoldseget gyumolcsot termesnovelessel 03
Jelentős gyökérképződés a Greenman Agro mikrobiológiai készítmény hatására

7. Gyomirtás

A gyomok versenghetnek a növényekkel a fényért, tápanyagokért és a vízért. Rendszeres gyomlálással megakadályozhatjuk, hogy a gyomok kiszorítsák a kívánt növényeket, és így növelhetjük a terméshozamot.

8. Betegségek és kártevők elleni védelem

Figyeljünk a betegségek és kártevők jeleire a kertben, és időben hozzunk intézkedéseket a megfelelő védelem érdekében. Használhat biológiai védekezést, például növénykivonatokat (teákat), rovarcsapdákat vagy kémiai szereket a problémák megoldására, de ügyeljen a környezetbarát és biztonságos módszerek alkalmazására.

9. Megfelelő metszés

Néhány gyümölcsfa és cserje rendszeres metszést igényel a megfelelő terméshozam eléréséhez. Ismerjük meg a növények metszési igényeit, és metsszük őket a megfelelő időben és módon.

Ezek csak általános tippek a terméshozam növeléséhez, érdemes körültekintően megfigyelni a növényeket és kísérletezni a módszerekkel, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást a saját kertünkben.

Termésnövelés mikrobiológiai készítménnyel

A Greenman Agro mikrobiológiai készítmény termésnövelésre ajánlott bármilyen szántóföldi és kertészeti kultúrnövény számára. Segítségével nemcsak a talaj mikroflórájának helyreállítása lehetséges, hanem még súlyos anyagi terhektől és feleslegesen sok munkaórától is megszabadít: Felel többek között a talajszerkezet javulásáért, morzsalékosodásáért és használatával a talaj képessé válik a tápanyagok és víz jobb megőrzésére, a szerves anyagok hatékonyabb lebontására, segíti a gyökérképződést, ezáltal a tápanyagok felvételét. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által ökológiai gazdálkodásban elfogadott termésnövelő készítmény.

otthon zoldseget gyumolcsot termesnovelessel 04
Greenman Agro termésnövelő készítmény

otthon zoldseget gyumolcsot termesnovelessel 05
Konyhakerti termésnövelés a Greenman Agro használatával

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR