Még nyár előtt kezelni kell a fák télen keletkezett sebeit

Még nyár előtt kezelni kell a fák télen keletkezett sebeit

Már a fákat támadó gombabetegségek és rovarkártevők gyengítő hatása előtt érdemes gondoskodnunk a sebkezelésről.


Tavasszal fokozott gondot kell fordítani a gyümölcsfák sebeinek kezelésére. A fák törzsén a tél folyamán a kéreg felrepedhet, fagyseb keletkezik, amelyet éles késsel körben meg kell faragni az egészséges szövetekig, majd pedig a sebet be kell kenni sebvédő anyaggal. Erre a célra a régebben általánosan használt szurok nem megfelelő, mert ez az egészséges szöveteket is elpusztítja.

fak telen keletkezett sebeit 03

Kezelés hiányában a sebek évről évre növekednek, egyre mélyebbek lesznek, odvak keletkeznek a helyükön, és végül a fa pusztulásához vezetnek.

fak telen keletkezett sebeit 02

A gyümölcsfák metszése, az idős fák alakítása során is sok, nagy felületű seb keletkezhet. Ezeket először éles késsel simára kell faragni, majd ugyancsak sebvédő anyaggal kell bevonni, mert a sebfelületen többféle farontó kártevő és baktériumos vagy gombás betegség juthat be az edénynyalábokba. Fontos tudni, hogy a kezelést két-háromszor meg kell ismételni, mindaddig, amíg a seb beparásodása megkezdődik.

A fák sebeinek ápolásáról ez a metsző és fűrészelő eszközöket bemutató videó is megemlékezik:

 

Májusban a kár­tevő rovarok és a gombás betegségek is  megjelennek, ami szükségessé teszi az ellenük va­ló permetezést.
 
Május a szép, közkedvelt vi­rágok hónapja. Már első nap­jaiban pompázik az illatos, látványos orgona. Őt követi az aprócska, de annál illatosabb és kedvesebb gyöngyvirág, a hónap pedig a ró­zsavirágzással zárul. Most nem gond vi­rágcsokorral köszönteni szeretteinket!

Ha Pongrác, Szervác és Bonifác (fa­gyosszentek: május 12., 13. és 14.) ke­gyelmes hozzánk, akkor már túl is jutottunk az év tavaszi megpróbáltatásain, és örülhetünk munkánk eredményeinek, gyümölcseinek –  feltéve, hogy megjönnek az aranyat érő májusi esők is. Ha ezek késlekednek, akkor kezdhetünk töprengeni azon, hogy miként elégítsük ki szomjazó növényeink vízigényét.

Amennyiben beigazolódik a klimatológusok előrejelzése, akkor az átlagos hőmérséklet a jövőben tovább emelkedik, az időjárási szélsőségek, a hosszabb száraz periódusok szaporodnak, és ez elkerülhetetlenné teszi, hogy berendezkedjünk a vízigényes növények öntözésére.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR