Kettős védelem a legveszélyesebb szívó- és rágókártevők ellen (x)

A takácsatkák, aknázólegyek és bagolylepkék hatalmas kárt tehetnek a hajtatott zöldségfélékben. A Voliam Targo növényvédőszerrel kordában tarthatók.

Paradicsom

takacsatkaA hajtatott zöldségfélék egyik legveszedelmesebb kártevője a kétfoltos takácsatka. Táplálkozásával főként a leveleken, száron és a termésen okoz kárt. A leveleken klorotikus foltok jelennek meg, majd torzulnak és végül elpusztulnak.

Elsősorban a levél fonáki részén található a kártevő. Amikor elszívja a nedvet, a levélkéregszövet beomlik, és apró klorotikus folt képződik minden táplálkozási helyen. A becslések szerint percenként 18-22 sejtet tesz tönkre. A folyamatos táplálkozás rovátkás, elszíntelenedett megjelenést eredményez. A levelek később elsárgulnak, szürkévé vagy bronzszínűvé válnak. Az áttelelő nőstények a talajon a törmelékben, vagy a cserjék, fák kérge alatt hibernálódnak.

Mivel a kártevő sok gyakori gyomnövényen is táplálkozik, ezért fontos a termőterület körül és a sorközök gyommentesítése. Így csökkenthető az áttelelő populáció is.

Az aknázólegyek számos faja okoz kárt a zöldségfélék és dísznövények termesztése során. Kártételükre jellemző, hogy a leveleken 1-2 mm széles fehér, kanyargós lárvajáratok készít, ami által a növekedésben visszamarad a növény. Egy vegetációs időszakban sok nemzedéke fejlődik ki, ami hajtatóházakban jelentős szaporulatot és egyedszámot jelent.

gyapottok-bagolylepkeA hajtatott és a szabadföldi zöldségfélékben évről-évre gondot okoz a különféle bagolylepkék lárváinak kártétele. Közülük is a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyója képes súlyos kár okozására mind a hajtás, a virág és a termés rágásával, mind a megrágott termés ürülékkel való beszennyezésével, illetve baktérium- és gombabetegségek általi továbbfertőződésével.

A gyapottok-bagolylepke hernyóinak gyors fejlődése, a termés belsejében rejtetten való elhelyezkedése, a rovarölő hatóanyagokkal szembeni gyors alkalmazkodó képessége megköveteli az ellene alkalmazott védekezési technológiában az okszerű szerválasztást, a szerrotációt és a pontos kijuttatási időzítést.

Voliam Targo - egy valódi innovatív rovarölőszer, két hatóanyag együttes erejével három kártevő ellen!

A Syngenta 2012-ben bevezetésre kerülő újdonsága a Voliam Targo atka,- és rovarölőszer készítménye.

A Voliam Targo két hatóanyag gyári kombinációja, melynek segítségével a hernyókártevők, atkák és az aknázólegyek kártétele egyszerre kiküszöbölhető.

A készítmény klorantraniliprol hatóanyaga nagyon alacsony dózisban hatékony a molykártevők lárvái ellen, míg abamektin hatóanyaga kiváló takácsatkák és aknázólegyek elleni hatással rendelkezik. A klorantraniliprol a növény felületére kipermetezve gyorsan bejut a szövetekbe, majd transzlamináris hatása révén hosszan tárolódik ott. A kártevő szervezetébe jutva az izomszövetek összehúzódásának hiányát idézi elő. A kártevő szervezetében néhány óra alatt kialakul a paralízis, a mozgás és a táplálkozás leáll. A teljes pusztulás 2-4 nap alatt következik be.

A készítmény előnye, hogy hatását a tojások ellen (ovicid), a tojásból való kikelés, kirágás pillanatában (ovi-lárvicid), valamint a lárvák ellen (lárvicid hatás) is képes kifejteni. Mivel a hatásmechanizmusa és a hatáskifejtés pontja eltér a jelenleg engedélyezett rovarölő szerekétől, jól illeszkedik a fent említett kártevők elleni védelembe rotációs partnerként, így fontos szerepe van a rezisztencia megelőzésében. Használata abban az esetben különösen javasolt, ha atkák, hernyókártevők és aknázólegyek kártételére egyaránt számítani lehet!

A Voliam Targo dózisa: 0,8 l/ha. Kisebb felületre készítsünk 0,08 %-os permetlevet (pl. 20 l vízhez 16 ml szert).

Nádudvari Éva, Lucza Zoltán, Forrai Ákos, Syngenta Kft.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR