Így készítsünk permetlét

Így készítsünk permetlét

A nyár elején támadó levéltetvek ellen gyakran nem tehetünk mást, mint hogy permetszert keverünk.Nyár elején sok növény kártevője a zöld, a fekete és a szürke levéltetű. Ezek rendszerint a levelek fonákján és a hajtásvégek fejlődő, kis levelein telepednek meg és a növények nedveiből táplálkoznak. Ha a gyümölcsfákon hangyák mászkálnak, akkor máris arra kell gyanakodni, hogy levéltetvek tömege is megtalálható a fa valamelyik részén, mert a hangyák a levéltetvek potrohán kiváló „mézharmattal” táplálkoznak. A levéltetvek ellen permetezéssel kell mielőbb védekezni!

igy keszitsunk permetlet 02

Igen figyelmes munkát igényel a permetlé előkészítése. A kis méretű konyha- és üdülőkertekben viszonylag kis mennyiségű permetezőszerre van egyszeri alkalommal szükség, de azt is igen pontosan, gondosan kell kimérni és ez okozza a leggyakoribb gondot. Ezért a gyárak igyekeznek a növényvédő szereket olyan kiszerelésben hozni forgalomba, hogy azt ne kelljen méricskélni. (Ami közben gyakran fordul elő mérgezés!) A folyékony szereket orvosi ampullában forgalmazzák és egy ampulla tartalma tíz liter permetlé elkészítéséhez elegendő. Nagyobb probléma a por halmazállapotú szerek kimérésével jelentkezik, ezért egyre több rovarirtó permetezőszert hoznak forgalomba igen kis méretű műanyag zacskóba csomagolva. Egy „adag” 10 liter permetlé elkészítéséhez szükséges.

igy keszitsunk permetlet 03

A permetlé keverésekor használjanak tiszta, lehetőleg 10 literes vödröt és a dolgozó ember viseljen gumikesztyűt és védőszemüveget!

Permetezni csak szélcsendes időben szabad, nehogy a permetlé nem kívánt helyekre is elsodródjon. A nyári permetezés ködszerű legyen, de ügyelni kell arra, hogy a növényvédő szer minden fertőzött területre eljusson. A csepergős, esős időben végzett permetezés hatástalan!

Aki permetezésbe kezd, ismerkedjen meg az alábbi témákkal is:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR