Gyöngyvirág: erdőben és kertben, csak össze ne keverjem

Gyöngyvirág: erdőben és kertben, csak össze ne keverjem

A legbecézőbb kifejezés a szeretetre a magyar nyelvben: gyöngyöm, virágom! A szeretet, a szerelem és a szűziesség szimbólumaként kapta a nevét a májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis).


Itthon és külföldön is

És nem csak nálunk! Franciaországban a május elsejét gyöngyvirággal köszöntik. (Egyszer jó sorsom úgy hozta, hogy május első napja Genfben virradt rám, és az utcán csodálkozva láttam, hogy minden második ember egy kis gyöngyvirágcsokrocskával a kezében közlekedik az utcán.) Csapó József a "nemes szabad királyi Debrecen városának physikusa" így dicséri: „Igen esméretes, drága illatú virág ez, itten a Nagyerdőben tavasszal nagy bőséggel terem."

Gyöngyvirág

A kert árnyékos részeit szereti

A gyöngyvirág árnyékos kertrészeken, üde, nyirkos talajokon érzi jól magát és szaporodik el. A természetben a tölgyesek aljnövénye, de voltaképpen nem nagyon igényes és alkalmazkodó évelő növény, amely rizómáival sűrűn behálózza a talaját. Virágai a tőkocsányán "fehér gyöngyök módjára sorakoznak" április végén-május elején, és igen kellemes illatúak. Érett bogyója élénkpiros színű és erősen mérgező. A kertben tartózkodó gyerekeket erre figyelmeztetni kell! Ritkán fordul elő a rózsaszínű (alig illatozó) változata.

Különösebb gondozást és növényvédelmet nem igényel. Hosszabb szárazság idején meghálálja a bő vízzel történő öntözést, a trágyázást és tél előtt a lombbal való betakarást. Ősszel lehet szaporítani a gyökeres növények kiemelésével és áttelepítésével.

Gyöngyvirág

Hajtatni is lehet

Sikeresen lehet a gyöngyvirágot hajtatni: az erős gyökérzetű tövet januárban - miután fagyhatás érte őket - cserépbe, jó minőségű, C-típusú kerti földbe ültetjük és alaposan beöntözve meleg helyre állítjuk. Szüksége van arra, hogy a cserepet letakarjuk alufóliával, mert e nélkül a virágok "ülve maradnának". A takarást 10 nap múlva lehet eltávolítani, a virágzásra pedig az ültetés után egy hónappal számíthatunk.

Gyógynövény és gyógyszer

A népi gyógyászatban régebben gutaütés és fejfájás ellen javallották, de ma is állítanak elő belőle szívgyengeség, epilepszia és érelmeszesedés elleni gyógyszerkészítményeket. Mi, a gyógyászathoz keveset értők egyszerűen tekintsük csak mérgezőnek! Levele nagyon hasonlít a medvehagyma levelére, de a két növény virága (április közepétől már virágzanak) eltérő.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR