A legillatosabb fűszerek

A legillatosabb fűszerek

A régi hagyományait még mindig vigyázva őrző falvakban, a lakóházak előkertjében feltétlenül díszlik néhány rozmaring- és bazsalikombokor.

Istentiszteletek növényei

Ezeknek egy-egy hajtása nélkülözhetetlen tartozéka volt az ünnepi istentiszteletnek. Merthogy az volt az elfogadott szabály, hogy a leányok és a legények ünneplőén kicsinosítva magukat indultak a templomba: a leányok az imakönyv és a fehér keszkenő mellett egy szál bazsalikomot tartottak a kezükben, a legények meg egy szál rozmaringot tűztek a kalapjuk mellé: ettől lett illatos az Isten háza és ezért hívták ezt a ceremóniát szagos misének.

Rozmaring

A tiszta szoba illata

A fűszerkert nélkülözhetetlen eleme a házikertnek: nagyon kevés helyet igényel, de azon sokféle növényt lehet nevelni: illatosakat és az ételeket zamatosítókat, amelyeket az ember sohase felejt el, élete végéig emlékszik rájuk.

Bazsalikom

Ki felejthetné el, hogy milyen illata volt annak a „tiszta szobának", amelynek a szekrényein sorban álltak a birsalmák. És milyen levendulaillata volt a nagymama fehérneműs sifonjának. Én pedig még ma is élénken emlékezem arra a tárkonyos bablevesre, amelyet anyám főzött és amilyet gyerekkorom óta se ehettem!

Egyszer meghívást kaptam egy alföldi városba, ahol megmutatták, hogy miként lehet kis területen gazdag fűszerkertet telepíteni: egy kimustrált szekérkereket tettek le az előre gondosan megmunkált, napos helyre, és minden küllőközbe más fűszernövényt ültettek.

Mit ültessünk a sokféle növény közül?

Amit a család leginkább kedvel! De azért ajánlok egy tucatot - a legkedveltebb fűszernövények közül: bazsalikom, borsikafű, borsmenta, citromfű, kakukkfű, kapor, kömény, lestyán, majoránna, rozmaring, sáfrányos szeklice, tárkony.

Kapor

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR