Mitől tart kétszer tovább a vágott virág?

Mitől tart kétszer tovább a vágott virág?

Olyan praktikákról írok, amelyekhez nincs szükség különleges eszközökre és anyagokra, csak egy kis figyelemre.

Nagy értéke van egy tarka, vidám virágcsokornak, amely rövid életű ugyan, de éppen ezért érdemes gondot fordítani a virágok frissen, üdén tartására. Erre a nemes célra sokféle módszer van a köztudatban, de ezeknek jelentékeny része csak legenda, ezért a továbbiakban csupán azok használatát ajánlom, amelyeknek hatékonyságát már több kísérlet bizonyította.

vagott virag ketszer tovabb 04

Találjuk fel a langyos vizet!

A levágott virág már nem él, de csökkent mértékben lélegzik és ez által nedvességet fogyaszt, tehát szüksége van minden nap friss vízre. A csapvíz általában alkalmas erre a célra, de ahol nagy a mésztartalma, ott ajánlatos felforralni és langyosra lehűtve önteni a vázába. Fontos, hogy a virágszálak mindig langyos vízben álljanak!

Hogyan vágjuk a virág szárát?

Előbb azonban a virágszálak tövét éles késsel, ferdén, - hogy minél több edénynyaláb érintkezhessék a vízzel – le kell vágni, de a zöld héjat nem szabad lekaparni. Ha ajándékba szándékozunk vinni a virágot, akkor átmenetileg engedjünk egy gyertyacseppet a sebfelületre. Az alsó leveleket csípjük, vagy vágjuk le, mert ezek a vízben igen gyorsan rothadni kezdenek.

vagott virag ketszer tovabb 06

Teendő a megkötött csokorral

Az ajándékba kapott csokrot rendszerint szakképzett virágkötő alkotta, ezért ezt úgy helyezzük a vázába, ahogyan érkezett, a laikus kézéből kikerülő csokrot azonban ajánlatos fellazítani, hogy minden virágszál a vízbe érjen. Arra ügyeljünk, hogy a virágszálak töve ne érjen a váza fenekéhez. Szép, régi szokás, hogy az ajándékba kapott csokrot a háziasszony olyan helyre állítja, ahol a vendég is jól láthatja!

Mi kerüljön a vízbe?

A váza vizébe sokféle anyagot javasolnak, sőt a virágüzletekben is vásárolható tartósító szer, de legjobban egy kevés kristálycukor és néhány csepp citromlé fejti ki a hatást.

A hosszan eltartható virágok

A virágok tartóssága igen különböző. A friss orchideaszálak két-három-négy hétig díszítik az otthonokat, de igen tartós a flamingóvirág, a liliom és az üvegházi, nemes szegfű is.

vagott virag ketszer tovabb 01

Fás szárú virágok

A rózsaszálak végét is minden nap meg kell újítani és állítólag fokozza a tartósságot, ha a vázát limonádéval töltik meg. A vázába állított virágos orgonaszálak igen sok vizet fogyasztanak, a mindennapos vízcsere itt különösen fontos.

vagott virag ketszer tovabb 02

Tulipán és gerbera

A tulipánok igen gyorsan fonnyadnak és meggörbülnek. Ezt azzal akadályozhatjuk meg, hogy a váza vizében egy kevés keményítőt oldunk fel. A lankadó gerberák a hideg víz hatására kiegyenesednek.

vagott virag ketszer tovabb 03

Vadvirágok

Az erika és a hangarózsa jól mutat nyers burgonyába beleszúrva. A réten, mezőn, erdőben gyűjtött vadvirágcsokrok igen gyorsan hervadnak, hosszabb ideig nem díszítenek. A pipacs virágszirmai jószerint már hazaérve lehullanak.

Virágok szállítása

Ha nagyobb távolságra, ajándékba viszünk vágott virágot, akkor a tövükre csavarjunk vizes kendőt és ügyeljünk, hogy a csupán egy szál papírba burkolt virág télen ne fagyjon meg. Az autó csomagtartója fagyos időben nem alkalmas virágszállításra.

Ha az esküvői csokrot hajlakkal szórjuk meg, akkor hónapokig szerezhet örömet az ifjú párnak, a jó fotó pedig örök emlék marad!

vagott virag ketszer tovabb 05

Rajzolni, festeni is lehet

Nálunk és sok családnál kedves szokássá vált, hogy a kisgyerekek is visznek ajándékot a jeles napokon a nagyszüleiknek: a gyermekek által igaz szeretettel készített, színes virágrajz sok idős embernek szerez tartós örömet!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR