Milyen kárt okoz a padláson fészkelő menyét?

Milyen kárt okoz a padláson fészkelő menyét?

A menyét egész Európában elterjedt kisragadozó. Karcsú, mozgékony jószág.

Egészen szűk lyukakon is átpréseli magát és így jut be a családi vagy kerti ház padlásterébe, ahol éjszaka zajos futkározásával zavarja a ház lakóinak a nyugalmát. Pusztítja az egereket és a patkányokat, de elrabolja a kiscsirkéket és kifosztja a madárfészkeket is. Ennek ellenére védett állat és csak engedéllyel irtható! Ez – indokolt esetben – a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőtől szerezhető meg.

menyet padlason feszkelo 02

A menyét apró, fürge ragadozó állat. Testhossza arasznyi és a nősténynél kicsivel nagyobbra növő hím is legfeljebb 25 dekát nyom. Az egy-két kilogramm tömegűre is megnövő nyesthez hasonló a testfelépítése, azonban a menyét sokkal kisebb termetű. Mivel a menyét nagyon karcsú, még a pockokat is tudja követni járataikba.

Éjjel,  magányosan vadászik, pocok, egér, patkány, vakond, madár és tojás a tápláléka. Többet vadászik, mint amennyire szüksége van és a fölös táplálékot földalatti gyűjtőkamrákban tárolja.

Ellenségei a ragadozó madarak, baglyok, és a róka. Ritka kártétele miatt az embertől is tartania kell, pedig védett állat.

Aki még nem látott menyétet és nehezen képzeli el, gondoljon a Jégkorszak című rajzfilm 3. részében megjelenő, Buck névre hallgató, a szerepe szerint félszemű, szívós állatra, aki megmenti az egész társaságot.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR