A jelenségnek többféle oka is lehet!
Ezek közül a leggyakoribbak:
1. A poloskaszagú szilvadarázs nősténye a megtermékenyült szilvavirágok magházába rakja a tojásait. Ezekből lárvák kelnek ki és belülről fogyasztják a gyümölcskezdemény húsát. A fertőzött gyümölcsök egy idő múlva, még zölden lehullanak, ezeket felhasítva erősen poloskaszagúnak érezzük.
2. Zölden hullanak le a szilvamoly által megtámadott gyümölcskezdemények is.
3. Bőséges virágzás és jó megtermékenyülés után a gyümölcsök egy részétől a fa megszabadul. Ezt nevezzük természetes gyümölcsritkulásnak.
4. Súlyos baj az, amikor a színesedő szilvák hullanak le. Ezt a szilvavírus (Sharka-vírus) fertőzése okozza. Ez a vírus igen gyakori a hazai szilvafák – különösen a Besztercei szilvafák – között és a betegség (a levéltetvek útján terjedve) a fiatal fákat is megfertőzi. A beteg fák könnyen felismerhetők arról, hogy a lombozatuk nem élénkzöld, hanem tompán szürkés árnyalatú, a levelek olyanok, mintha porosak lennének. A vírusfertőzött szilvafákat minél előbb ki kell vágni!