Mi a bujtás?

Mi a bujtás?

Bujtásnak azt a növényszaporítási eljárást nevezzük, amelynél az a rész, amelyből az új növény lesz mindaddig az anyatő része marad, amíg meggyökeresedik és önálló élettevékenységre vágyik.

Bujtással leggyakrabban a szőlőtőkéket és a szederbokrokat szaporítják.

Szőlő

A bujtásnak speciális – és jellegzetesen a szedernél alkalmazott – módszere a fejbujtás.

Bizonyára megfigyelte már, hogy ha a szederinda csúcsa a földön hever és kapáláskor kevés föld kerül rá, akkor a csúcshajtáson gyökerek képződnek és ebből új növény keletkezik. Ezt a tulajdonságát a szedernek a kertészek már igen régen felismerték és azt a bogyósgyümölcsöt ezzel a módszerrel szaporítják: az inda csúcsát fejjel lefelé a talajba vezetik és a következő évben az új növényt leválasztják az anyatőről.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR