Hogyan tápláljuk a kerti növényeket nyáron?

Hogyan tápláljuk a kerti növényeket nyáron?

A nyári hónapokban nagyon aktív a növények anyagcseréje, ezért ilyenkor nagyon kell figyelnünk arra, hogy a tápanyag-igényüket kielégíthessük.


Az esztendő első hónapjaiban sok művelődési központ, iskola, könyvtár, kertbarát társaság meghívásának tettem eleget; elmondtam az érdeklődő hallgatóságnak mindazt, amit feltétlenül tudni kell a kertészkedésről annak, aki nem csak gyönyörködni kíván a növények természetes szépségében, hanem friss, egészséges, ízletes, saját termésű zöldségfélékkel, gyümölcsökkel és szép virágokkal szeretné ellátni családja tagjait.

Előadásom megállapításait mindig szükségesnek tartom fotókkal, filmmel, táblarajzokkal, növényrészek, magok, termések bemutatásával alátámasztani, mert az a tapasztalatom, hogy a hallgatóság azt jegyzi meg a legmaradandóbban, amit látott és nem azt, amit hallott.

Együttlétünk, beszélgetéseink minden lehető alkalommal kérdések feltevésével és azok megválaszolásával folytatódik és ez szokott a találkozó csúcspontjává válni, hiszen itt azok a témák kerülnek előtérbe, amelyek a helyi kertészkedőket a leginkább foglalkoztatják, és amelyekre máshol nem találnak megfelelő választ. A legtöbb kérdést a növényvédelem, a fajták, a gyümölcsfák metszése területéről teszik fel és én igyekszem mindenkinek részletes, korszerű válaszokkal szolgálni, miközben magam is sokat tanulok a hallgatók véleménye alapján.

Miért nem beszélünk a trágyázásról?

De nagyon csodálkozom azon, hogy a termőtalajjal kapcsolatban, a talajművelésről, a vetésforgóról, a gyomirtásról és a trágyázásról viszonylag ritkán tesznek fel kérdéseket. Nem azért, mintha ezen a téren nem lennének dilemmáik, hanem azért, mert a trágyázást nem tartják eléggé szalonképes témának.

Éppen ezért az alábbiakban a kerti növényállomány nyári trágyázásának néhány igen csak időszerű kérdését szeretném a tisztelt Olvasók figyelmébe ajánlani.

Tavaszi, nyári vagy őszi feladat a trágyázás?

A trágyázást sokan – helytelenül – őszi, vagy kora tavaszi feladatnak tartják, pedig a növények anyagcseréje a nyári hónapokban a legélénkebb, ilyenkor igénylik és veszik fel a legtöbb tápanyagot a termésük kifejlesztésére és beérlelésére. Ebben a folyamatban a legnagyobb szerepet a nitrogén játssza, amit könnyen oldódó és gyorsan felvehető műtrágyák (péti só, karbamid, ammóniumnitrát) kiszórásával és bemunkálásával lehet a felszívó gyökerek közelébe juttatni. Igen hatékony módszer a nitrogénhiány megszüntetésére a lombtrágyázás, mert a növények többsége ezt a tápanyagot a leveleken keresztül is képes gyorsan felvenni és hasznosítani.

Kálium a gyümölcsnek

A legtöbb kerti növény nyáron is bőséges kálium-ellátást követel, ami kedvező hatást gyakorol a gyümölcsök és egyes zöldségfélék (paradicsom, paprika, tojásgyümölcs stb.) cukorképzésére.

Ha valami hiányzik...

Növényeink gyakran szenvednek hiánybetegségekben. Ezek közül a leggyakoribb a vashiány, amely a levelek sárgulásában, elhervadásában és lehullásában jelentkezik. Ez ellen vaskészítmények (Fitohorm Fe, Sequestren) kipermetezésével, vagy kiöntözésével lehet gyorsan és eredményesen védekezni.

Az egyéb mikroelemek esetleges hiányának pótlására ugyancsak a vízben oldható lombtrágyák a legalkalmasabbak.

Pótoljuk a humuszt!

Kerti talajaink humusz-készletét is folyamatosan pótolni kell. Erre a legtökéletesebb anyag az érett istállótrágya, de ennek hiányát a nyáron kiszórt és sekélyen bemunkált érett komposzt is helyettesítheti.

A nyári trágyázás mellett ne feledkezzünk meg arról az alapszabályról sem, hogy mi csak közvetve tápláljuk a növényeket, hiszen azok a talaj közvetítésével jutnak hozzá a számukra szükséges tápanyagokhoz. Ezért a trágyázás csak akkor fejti ki tökéletesen a hatását, ha a talajművelést, az öntözést, a talaj takarását és gyomirtást is lelkiismeretesen, szakszerűen végezzük el.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR