Fejeskáposzta savanyítása otthon, egyszerűen

Fejeskáposzta savanyítása otthon, egyszerűen

Bemutatok egy praktikus káposztasavanyítási módszert, amellyel érdemes otthon megpróbálkozni.


Köztudomású dolog, hogy a C-vitaminban leggazdagabb növények közé tartozik a fejeskáposzta; ennek a savanyítása szinte minden háztartásban szokásban volt és ma se szabadna elfelejtenünk. A káposztasavanyítás folyamata kissé hosszabb magyarázatot igényel, ezért most az alábbiakban összefoglalom.

Káposzta

A jelenleg termelt fejeskáposzta-fajták mindegyike tömör, jól gyalulható és savanyításra alkalmas fejeket fejleszt, amelyekből a hagyományos és legegészségesebb téli ételeket varázsolhatják az ügyes háziasszonyok és házigazdák.

A káposzta külső, zöld leveleit le kel tördelni, a káposzta fejet négy részre kell hasítani és vékony csíkokra kell „gyalulni”. Ez elég fáradságos művelet, de a legtöbb konyhai robotgép gyorsan elvégzi.

Savanyításra régebben 20-50 liter űrtartalmú fadézsákat használtak. Manapság igen alkalmasak erre a célra az öt- és tízliteres, fedeles műanyag vödrök is, amelyekben három, illetve hét kiló megtisztított káposztát savanyíthatunk. A meggyalult káposztát 3-4 cm vastag rétegekben rakjuk az edénybe; minden réteget sózzunk meg alaposan és szórjunk rá törött borsot és köménymagot, rakjunk rá néhány paprikabogyót, birsszeleteket. Minden réteget tömörítsünk, hogy a csíkok között ne maradjon levegő, majd kevés vízzel öntözzük meg. A legfelső rétegre tegyünk egy, lehetőleg kovászolt kenyérből vágott szelet kenyeret, amely az erjedés folyamatát felgyorsítja.

A megtöltött edényt konyhahőmérsékletű helyiségben kell elhelyezni, ahol a tejsavas erjedés rövidesen megindul. A megtöltött edény tetejére terítsünk egy kendőt, amely az erjedéskor keletkezett szennyeződést felfogja, erre kerüljön egy deszkából készített fedő, amelyen egy súlyos tárgyat (leginkább nagyobb patakkövet) helyezünk el. A kendőt két naponkint mossuk ki és terítsük vissza mindaddig, amíg az erjedési folyamat le nem zajlott. Ez kb. 3-4 hét alatt történik meg. A kierjesztett savanyú káposzta igen kellemes zamatú, laza szövetű és halványsárga színű lesz. Folyamatosan fogyasztható!

Nemcsak leves, töltött káposzta és egyéb ételek készítésére alkalmas, hanem salátának is kiváló, kevés lila hagymával díszítve és enyhe, citromléből, cukorból, étolajból kevert dresszinggel leöntve. Vitaminbomba!

További recept savanyú káposztával a hobbikert.hu-n >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR