Ampolna növények: díszítés felfüggesztve

Ampolna növények: díszítés felfüggesztve

Most néhány olyan szobanövényről tennék említést, amelyek hosszabb időn át díszíthetik a lakást polcra, a szekrény tetejére állítva, avagy a plafonra felfüggesztve, ezért ajándéknak is igen alkalmasak.


Vegyük sorra, melyiknek milyen ápolásra van szüksége!

A kőtörőfű (Saxifraga stolonifera) elevenszülő növény, az indáin kis utódokat nevel. Sok fényt kedvel, mert különben a levelei megsápadnak, megpuhulnak. Nem szereti, ha be van szorítva a többi növény közé, levegő, tér kell neki. Vízvezetéki vízzel tessék öntözni! Az újszülött növénykéket az indáról leválasztva, könnyen szaporítható.

ampolna novenyek 02
Forest and Kim Starr

A Callisia elegans távoli rokona a jól ismert pletyka nevű szobanövénynek. Mutatós lombja tette kedveltté. Zárt ablakban, meleg helyen, árnyékban érzi a legjobban magát és dugványozással szaporítható.

ampolna novenyek 03
Maja Dumat

A zöldike (Chlorophytum comosum) mindannyiunk jól ismert szobanövénye. Hosszában csíkos, keskeny levelei közepéből fehér indát fejleszt, amelynek a végén sarjnövények helyezkednek el. Ezeket nem kell feltétlenül elválasztani az anyatőtől. Nagyon látványos, ha a sarjakat cserépben meggyökereztetjük és ezzel egész növénycsaládot alakítunk ki. A zöldike módfelett strapabíró növény: fűtött és hideg szobában egyaránt jól érzi magát, de éppen úgy elviseli a napot, mint az árnyékot, ha vizet és tápanyagot kap. Sarjnövénye vízben gyorsan meggyökerezik, de vízkultúrában is tartható. Ha levéltetvek lepnék el, - mint ahogy ez a többi szobanövényekkel is gyakran előfordul, akkor Flora spray-vel fújja le. Ez piretrum hatóanyagú rovarölő szert tartalmaz, gyorsan lebomlik, jól irtja a levéltetveket és a molytetveket, környezetbarát. A szabadföldi és a szobanövények védelmére egyaránt alkalmas és engedélyezett. A kezelést két-három alkalommal, három napos időközökben célszerű elvégezni.

ampolna novenyek 04

A Peperomia eredetileg a trópusi őserdők lakója, nagyon változatos növény, mert a botanikusok 600 faját ismerik. A tarka, csíkos, színes levelű növényt világos helyen kell tartani, kéthetente tápoldattal is megöntözni. Erőteljes gyökérzetet képez, ezért gyakran kell átültetni, de ezt könnyen elviseli.

ampolna novenyek 05

A Rhoicissus-t örökzöld szőlőnek is szokták nevezni, mert levele és növekedési módja a szőlőre emlékeztet. Egyetlen igénye van: a leveleit időnkint szivaccsal le kell mosni! Egész nyáron a szabadban lehet. Dugványozással szaporítható.

ampolna novenyek 06
Wendy Cutler

A tüzérvirág (Pilea cadierei) tarkán erezett levelein a foltok kidomborodnak. Félárnyékban vagy árnyékban, szellős, párás helyen gyorsan nő és dugványozással szaporítható.

ampolna novenyek 07
Maja Dumat

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR