Verjus: egy divatos borászati termék

Verjus: egy divatos borászati termék

A szőlőt azon kultúrnövények között szokás emlegetni, amelyeknek a termése igen sokféleképpen fogyasztható.


A szőlő estében hogy csak a legfontosabbakat említsem: friss szőlő, mazsola, must, bor, pezsgő, borpárlat. Európa számos országában kedvelt ital a murci, a részben kierjedt must, amely alkoholt és szőlőcukrot is tartalmaz. Kár, hogy nálunk a vendéglátó ipar még nem fedezte fel az ebben rejlő kereskedelmi lehetőséget!

Az éretlen szőlőfürtök présleve a mediterrán térségben, mint a konyhaművészet egyik fontos kelléke, régen ismert volt. Amikor ritka portéka volt az ecet és a citrom, akkor használták savanyító szernek, étvágygerjesztőként és fájdalomcsillapítónak is. Később a használata visszaszorult, de manapság ismét szívesen használják a francia és az olasz gasztronómiában salátaöntetként, mártásokhoz és pácokhoz. Kellemes adalékanyaga a gyümölcskompótoknak, az egzotikus koktéloknak és ásványvízzel hígítva üdítőitalként is fogyasztják. Különösen kedvelik a gépkocsivezetők, mert nem tartalmaz alkoholt.

Verjun

A korszerű agrotechnikában a verjus jelentőségét különösen időszerűvé teszi az, hogy erre a célra a fürtritkítás során leszedett, a zsendülés kezdetén álló és a másodvirágzásból származó fürtök hasznosíthatóak, azok se mennek veszendőbe!

Figyelem! Fontos! Verjus készítésére csak szermaradványoktól mentes fürtöket szabad felhasználni!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR