Melyek az öntözés főbb szabályai?

Melyek az öntözés főbb szabályai?

8 szabály, amit érdemes betartani öntözött kert esetén.

1. Az esti szürkületben vagy igen kora hajnalban öntözzön, mert ekkor a legkisebb a kiöntözött víz párolgása.

2. Tűző napsütésben semmi esetre se öntözze a növények leveleit, mert a nagy hőkülönbség következtében megperzselődnek.

ontozes nyolc szabalya 02

3. Ritkábban és nagyobb vízmennyiséggel öntözzön. A gyakori, de felszínes „húsvéti locsolás” csak a talaj felszínét hűti le és nedvesíti meg, de a növények gyökereihez nem jut el.

4. Ha öntözés után a talaj felszíne megszikkadt, azonnal kapáljon sekélyen. A porhanyós talajfelszín megakadályozza, hogy a talajba juttatott víz elpárologjon.

ontozes nyolc szabalya 03

5. A talaj felszínét takarja le fűkaszálékkal, gyaluforgáccsal, kéregtörmelékkel, rostos tőzeggel vagy műanyag fóliával. Ezek hűvösen tartják a talaj felszínét, mérséklik a nedvesség elpárolgását, megakadályozzák a gyomosodást és (kivéve a műanyag fóliát) elbomolva növelik a talaj humusztartalmát.

6. Ha kannával vagy tömlővel öntöz, akkor juttassa a vizet közvetlenül a növények tövéhez. Ez a legtakarékosabb öntözés, a legkevesebb víz párolog el és legkevésbé kedvez a gombás betegségek elterjedésének.

ontozes nyolc szabalya 04

7. A cserépben, edényben, balkonládában élő növények gyökerei viszonylag meleg kis talajtömegben kénytelenek vegetálni. Ez a földtömeg a meleg nappalokon gyorsan kiszárad és módfelett felmelegszik. Ezért az edényes növényeket a meleg, nyári napokon kétszer-háromszor is meg kell öntözni.

8. A legkorszerűbb vízellátást a telepített öntözőberendezések teszik lehetővé. Az automata öntözőberendezés még akkor is öntöz, amikor a kert gondozója a tenger partján élvezi a szabadságát.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR