Legyen paradicsomunk októberig

Legyen paradicsomunk októberig

Most érdemes új paradicsompalántákat nevelnünk, ha azt szeretnénk, hogy a szezon a lehető legtovább tartson és még októberben is érjen friss zöldségünk. Bemutatok egy gyors technikát.


A paradicsom bokrain termő hajtások alkalmasak július végi palántanevelésre. Keressünk néhány kb. 15 centis oldalhajtást és éles késsel messük le őket. A hajtásokat rakjuk vízbe (például egy pohárba), hogy meggyökeresedjenek.

Paradicsom

Néhány centiméteres gyökérkezdemények 10 napon belül megjelennek a hajtások alsó részén. Nagyon fontos, hogy a hajtások alatt lévő vizet minden nap cseréljük frissre. Ha ezt kihagyjuk, sokkal kisebb az esély arra, hogy a hajtások meggyökeresednek.

Ha már látunk 2-3 centis gyökereket, akkor tejfölöspohárba, virágföldbe ültethetjük a gyorsan nevelt palántáinkat. Óvatosan bánjunk velük, és vigyázzunk arra, hogy a gyökér mindig teljes egészében a föld alatt maradjon, viszont a zöld levelek sose kerüljenek a földbe.

Paradicsom

A palántáknak további két-három hétre van szükségük ahhoz, hogy megerősödjenek. Amint megüresedik egy ágyás a kertünkben (mert például megesszük a borsót), ültessük ki a palántákat. Heteken belül virágzani kezdenek és őszre megérik a második paradicsomtermésünk.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR