Itt az ideje a másodvetésnek

Itt az ideje a másodvetésnek

Jó lenne még az idén egy újabb, (kisebb) termés a konyhakertben. A legtöbb zöldségnél ez még nyár közepén megvalósítható.


A Föld lakossága 2050-ig 10 milliárd főre fog szaporodni. A megnövekedett népesség élelmiszerekkel ellátása pedig csak úgy biztosítható, ha minden megművelhető területet a termelésre használunk fel. Ennek a célnak egy parányi szelete az, hogy a mi éghajlatunk alatt nyári vetéssel/ültetéssel is számos zöldségfélét lehet az őszi fagyok beállta előtt terméssé érlelni. Ehhez persze a talaj gyengülő termőképességének élénkítésére, korszerű termelési módszerekre és rövid tenyészidejű zöldségfajták kinemesítésére is nagy szükség van.

masodvetes ideje 01

Július elejéig a korai zöldségféléket már betakarítottuk és ezeknek a helye most üresen és felásva, megtrágyázva készen áll a másodvetésre. Erre a célra kiválóan alkalmas

 • a zöldbab,
 • a sárgarépa (karotta),
 • a téli retek,
 • a sokféle saláta (endívia, kötöző-, tépő-, mezei-),
 • a rövid tenyészidejű csemegekukorica és
 • a cékla.

A legutóbbira fokozott érdeklődést kell fordítani, mert ez az egyik élelmezési szempontból is legegészségesebb, legtöbb értékes vegyületet tartalmazó zöldségfélénk.

masodvetes ideje 02

Tessék a vetőmag kiválasztásánál nagy figyelmet fordítani arra, hogy rövid tenyészidejű fajták magját vessük el! Az üres ágyásból ki kell szedni minden gyökeret, hervadó levelet, mert ezeknek a helye a komposzt tárolójában van; ez után következzék az ásás, vagy legalább 15-20 cm-es talajlazítás, a műtrágya és a talajéletet ösztönző biostimulátor (minden szakboltban sokféle kapható) kiszórása és a talaj finom elmunkálása.

masodvetes ideje 03

Július vége felé kerülhet sor

 • a fagytűrő bimbós és a fodros kel,
 • a póréhagyma

palántáinak kiültetésére.

masodvetes ideje 04

Ezek olyan zöldségfélék, amelyeket a nálunk szokásos mértékű fagy nem károsít, tehát a téli hónapokban is a szabadban maradhatnak és a ház asszonya mindig annyit takaríthat be belőlük, amennyi a család napi ellátásához szükséges. Nem mulaszthatom el, hogy ne hívjam fel a tisztelt Olvasók figyelmét arra, hogy az egy méter magasra növő fodros kel milyen szívderítő látvány a télen üresnek, elhagyottnak látszó kertben! Különösen amikor a dér, vagy a hó rátelepszik a levelekre!

masodvetes ideje 05

Másodvetésűek ápolása

A másodvetésű zöldségfélék éppen olyan igényesek a gondozásra, mint a tavaszi vetésű rokonaik. A gyomtalanítást, a talajlazítást, aszályos időszakban az öntözést, a tápoldatozást és a növényvédelmet tőlük se vonhatjuk meg!

Némileg másképen alakul a feladatunk a manapság gyorsan terjedő magaságyakban, mert itt nem másodvetésre, hanem folyamatos utánpótlásra van lehetőségünk: mihelyt kiemeltünk a magaságyból egy-egy konyhai célokra alkalmassá vált salátafejet, vagy karalábét, azonnal ültessünk vagy vessünk a helyére valami más zöldségfélét. Így válik lehetővé, hogy a magaságy területe mindig, folyamatosan ki legyen használva és ezért kétszer-háromszor annyi terméssel jutalmazza meg a gondozóját, mint a szabadföldi veteményes ágyás.

masodvetes ideje 06

Még ősszel se adjuk fel!

Októberben még mindig lesz egy vetésre alkalmas nap, amikor

 • a mezei saláta,
 • a sóska és
 • a spenót

magjait vetjük el. Ezek még a nagyobb fagyok előtt kikelnek és a mezei saláta még karácsonykor is szedhető, a másik kettő pedig kora tavasszal ad betakarítható, friss, élénkzöld leveleket.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR