Hogyan védjem meg a fáimat a szövőlepkétől?

Hogyan védjem meg a fáimat a szövőlepkétől?

A szövőlepke – pontosabban: az amerikai fehér medvelepke – nagyon súlyos károkat képes okozni a kert növényállományában.

A lepkék fehérek, a kifejlett hernyók 20-30 mm hosszúak, erősen szőrösek, zöldes olajszürke színűek, a fejük fekete. A fiatal hernyók kezdetben a leveleket hámozgatják, később szembetűnő, sűrű szövedéket (nyári hernyófészek) készítenek, de megtámadják és megrágják a gyümölcsöket is. Később szétszélednek, karélyosan rágják a leveleket úgy, hogy a fáknak csak az ágrendszere marad meg, majd levonulnak az aljnövényzetre is. A kifejlett hernyók fakéreg alatt, ereszek védelmében, kerítés hézagaiban alakulnak át bábokká.

szovolepke 04
Jay Sturner

A kártevő az egész országban elterjedt. Legfontosabb tápnövénye az eperfa volt, de manapság már a legtöbb lombos fán és cserjén károsít, de különösen kedveli a szilva-, az alma-, dió- és a cseresznyefákat.

szovolepke 02

Védekezésül gondosan el kell végezni a gyümölcsfák törzsének tisztogatását, a hernyófészkeket idejében le kell vágni és el kell égetni, tömeges észlelésük esetén pedig meg kell permetezni a növényállományt Decis, Fendona rovarölő szerrel.

szovolepke 03

A kertben élő madarak (veréb, cinege, fekete rigó) igen sok hernyót és tojást pusztítanak el. Kiegészítő védekezésként szalmaövet erősítsünk a fák törzsére, mert ebben sok hernyó talál menedéket. Ezeket gyakran kell cserélgetni és a használtakat haladéktalanul elégetni.

Az amerikai fehér medvelepkének közeli rokona a gyapjaslepke, amely egyes évjáratokban (pl. 2004-2005-ben) jelentős károkat okozott az erdők faállományában.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR