Hogyan hozzam rendbe az árvizes kertem talaját?

Ha a kert területén vízfolyások keletkeztek, akkor a kertésznek nagyon alapos és körültekintő munkára kell felkészülnie.


Ha a károsodott területen  betakarítás előtt álló növények voltak (pl. burgonya, hagyma, gyökérzöldségek), akkor azokat fel kell szedni, nehogy a vizes talajban megrothadjanak.

Árvíz

A víz áramlása a talaj értékes alkatelemeiből sokat elsodort; csökken a humuszkészlet, a tápanyagok mennyisége. Ezzel szemben valószínűleg értéktelen anyagokat hordott a víz a kertbe, pl. kavicsot, törmeléket, el nem bomlott növényi maradványokat, amelyeket a kertből el kell távolítani és a helyébe jó minőségű földet kell szállítani. Mielőtt azonban ezt elterítené, lazítsa fel a vízfolyam által összetömött talajréteget.

Arra kell törekedni, hogy a talaj minél előbb megszikkadjon, a fák, bokrok, évelő növények gyökerei minél előbb levegőhöz jussanak és a vegetáció ismét megindulhasson.

Nagy jelentősége van – ebben az esetben is – a megelőzésnek: ahol zápor és felhőszakadás többször okozott áradásokat, ott  nem csupán a kertek, de a lakó-és gazdasági épületek épségének megőrzése céljából is szükséges a vízrendezés, a csatornázás, a vízlevezető árkok építése és rendszeres karbantartása.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR