Akit a kerti kemence füstje megcsapott

A kerti sütögetés sok hobbikertész kedvelt programja. A mobilkemence kiváló eszköznek bizonyul akkor, ha kenyeret, lángost, pizzát, vagy egyben sült húsokat szeretnénk készíteni családunk vagy akár egy nagyobb társaság számára.


 

Mániákus kemence

Képzeljünk el egy kemencét, amely kerekeken gurítva a kert bármely pontjára, vagy a teraszra is elhelyezhető, két felnőtt ember fel tudja emelni, sőt egy kombi autó csomagtartójába is egyszerűen beteheti. Képzeljük el, hogy ez a kemence néhány kilónyi tűzifával fűthető, fél óra alatt 220 fokra hevíthető és samott bélése órákon át tartja a meleget. Képzeljük el, hogy a kemence a kémény pillangószelepével néhány fokos pontossággal egy bizonyos hőfokra beállítható, hogy a két szinten sülő ételek a legfinomabbra sülhessenek át. Nos, ez a kemence létezik!

 

Egészen pontosan a Budapest 16. kerületi Rákosszentmihályon készül a mobilkemencének keresztelt sütőeszköz. A Kemencemánia márkanevű eszközök családi vállalkozásban készülnek, többféle méretben és formában, egyedi igények alapján vagy katalógusból kiválasztva. Hobbikertbe a Mániákus kemencecsalád termékét ajánlják.

A Kemencemánia ajánlása: „Mániákus kemencecsaládunkat az egyszerűség jegyében készítettük el. Kivitele révén nagyon jó szolgálatot tesz az ételek elkészítésénél, de nem akar dominálni kertünkben. Tegyük lugasba, teraszra vagy a kert közepére, jól néz ki mindenhol.”

Mániákus kemence a teraszon

A kiskerti mániákus kemence (amely egyben márkanév is) mérete alkalmas családi ebédek, vacsorák, vagy nagyobb baráti összejövetelek kiszolgálására. Alapterülete 60*60 cm és két normál gázsütőbe való tepsi befogadására képes sütésre, valamint egy harmadikra melegen tartásra. A tetején füstcső található, az alján kerekek (és hozzá való lábak), az oldalában digitális hőmérő, a sütőterében pedig tepsitartó rácsok.

A kemencét olyan vakolat borítja, mint egy ház falát, úgyhogy a szabadban tartható, nem károsítja az időjárás. Külső oldala nem melegszik fel jobban a sütéstől, mint egy napsütötte házfal, ezért gyerekes családok is biztonsággal sütögethetnek benne.

 

A kiskerti kemence ára 180.000 forint + áfa, amely megfelel egy modern konyhai sütő árának. Ámde kemencés ételeket készíteni jóval több, mint csak egy más fajta sütőeszközt használni az étel elkészítéséhez. Egy kemencés ételkészítésnek rituáléja van. A rituálé része az eszköz (kemence), tömjén (füst), áldozat (tűzifa) és a katarzis, ami jelen esetben a csodálatos étel elfogyasztását jelenti.

A kemence füstje mindenkit megcsap, aki egyszer megízleli, hogy miben más egy kenyérlángos, csülök vagy csak egy sima kenyér, ha kemencében készült!

  • Nyáron nem megy tele a lakás ételszaggal
  • 50 forintnyi fával 3 órát lehet sütni vele
  • Kis helyet foglal, és a teraszon vagy a kertben tetszőleges helyre könnyen elhelyezhető
  • Készen szállítják, csak el kell kezdeni sütni benne

A Kemencemánia családi vállalkozásban dolgozó Kakuk Gábor, és fia Szabolcs nemcsak a kemencék építésében éli ki kreativitását. Szakácsversenyeken indulnak, áprilisban a Sashalmi Halfőzőverseny mesterszakács különdíjait, júniusban pedig a Sashalmi Grillverseny első helyét hozták el. Kertvárosi udvarukban gyönyörű szőlőlugas alatt áll az éppen tesztre fogott kemence, amelyet körülvesz az egész család.

A szerkesztő megjegyzése:

Szabolccsal úgy ismerkedtünk meg, hogy a Szivárvány Lakóotthon kis kertészei számára szervezett jótékonysági növényvásárt Budapest irodaházaiban. Ez hatalmas sikert hozott, a fogyatékkal élő gyerekek által felnevelt növények egyetlen óra leforgása alatt az utolsó szálig elfogytak.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR