Szilveszter utáni teakúra: fogadkozások helyett?

Szilveszter utáni teakúra: fogadkozások helyett?

Karácsony és újév tájékán a legtöbb ember a szokásosnál bőségesebben táplálkozik. Ennek következtében sokan éreznek átmeneti vagy tartós püffedést, felfúvódást, étvágytalanságot és bizony váratlanul úgy érezzük, hogy engedni kell a nadrágszíjon.


A nagy zabálásoknak súlyosabb egészségügyi következményei lehetnek: kínzó fejfájás, kiújuló reumatikus fájdalmak, depresszió, aranyér, szabálytalan menzesz, pattanások, stb. Ilyenkor célszerű teakúrát tartani.

Olyan hazai növények hatóanyagai sietnek ilyenkor segítségünkre, amelyek vértisztító és salaktalanító hatásúak, továbbá serkentik a máj, a veseműködést és a vérkeringést.

Lassan a tél második felébe érünk, érzékenyebbek vagyunk a hűléses megbetegedésekre és a fertőzésekre. A teák a szervezet ellenálló képességét is számottevően fokozzák.

A szaküzletekben számos salaktalanító, méregtelenítő teakeveréket lehet beszerezni. Mi pedig ismerkedjünk meg az ezeket alkotó néhány növénnyel, amit azért is szívesen mondok el, hogy a nyár folyamán sétáik, kirándulásaik alkalmával gyűjtsenek, szárítsanak és tároljanak a téli hónapokra belőlük.

A nagy csalán vértisztító, a vesét fokozott vízkiválasztásra serkenti. Forrázatát ajánlatos naponta 3-4 csészével elfogyasztani.

Csalán

A gyermekláncfű teája felfúvódás, telítettség esetén ajánlható. Gyógyító ereje frissen fogyasztva a legintenzívebb. Zsenge leveléből pikáns, kissé kesernyés saláta készíthető, de teát lehet főzni a gyökeréből is. Tévhit az, hogy mérgező lenne. Ezt csupán fehér tejnedve miatt gondolják.

Gyermekláncfű

A mezei zsurló a veseműködést serkenti. Főleg azoknak ajánlom, akik az ünnepek idején túlságosan sok alkoholt fogyasztottak el. Figyelem: nem szabad összetéveszteni a mocsári zsurlóval, amely mérgező!

Mezei zsurló

Minden gyógytea elkészítésének van valami - könnyen elsajátítható - fortélya. Az egyiket csak áztani, a másikat forrázni, a harmadikat főzni kell.

És végül ne feledjék: a tea hatását jótékonyan egészíti ki a mértékletes, rendszeres étkezés és a kiadós testmozgás!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR