Kellemetlen lakótárs: a menyét

Kellemetlen lakótárs: a menyét

Legkisebb, igen mozgékony, fürge ragadozó állatunk, amely a házak padlásán, rejtett, csendes zugaiban szívesen megtelepszik.

Ritkán kerül az ember szeme elé, éjjel azonban dübörögve trappol a padláson, vadászik a tyúkok tojásai és a csibék után, de készséggel fogyasztja az egereket és a patkányokat is. Az utóbbi időben többen is panaszkodtak amiatt, hogy váratlanul, különböző tárgyakat (gerendát, padláson tárolt bútort, burkolt telefonhuzalt) is megrágott.

menyet kellemetlen lakotars 02

A menyétfélék családjába tartozó állatka testhossza 15-25 cm, farka 4-8 cm. hosszú. Puha, selymes bundája fahéjbarna színű, mellénykéje fehér. Évente két alkalommal fialhat és egyszerre három-nyolc utódot nevel. Főként az éjszakai órákban portyázik, ami különösen kellemetlen vendéggé teszi, ezért sokféle módon igyekeznek megszabadulni tőle – többnyire eredménytelenül. Minthogy védett állat (természetvédelmi értéke: 25 000 forint), ezért elpusztítani, bántalmazni tilos, de ultrahangos riasztóval sikeresen távol lehet tartani.

menyet kellemetlen lakotars 03

A menyét apró, fürge ragadozó állat. Testhossza arasznyi és a nősténynél kicsivel nagyobbra növő hím is legfeljebb 25 dekát nyom. Az egy-két kilogramm tömegűre is megnövő nyesthez hasonló a testfelépítése, azonban a menyét sokkal kisebb termetű. Mivel a menyét nagyon karcsú, még a pockokat is tudja követni járataikba.

Éjjel,  magányosan vadászik, pocok, egér, patkány, vakond, madár és tojás a tápláléka. Többet vadászik, mint amennyire szüksége van és a fölös táplálékot földalatti gyűjtőkamrákban tárolja.

Ellenségei a ragadozó madarak, baglyok, és a róka. Ritka kártétele miatt az embertől is tartania kell, pedig védett állat.

Aki még nem látott menyétet és nehezen képzeli el, gondoljon a Jégkorszak című rajzfilm 3. részében megjelenő, Buck névre hallgató, a szerepe szerint félszemű, szívós állatra, aki megmenti az egész társaságot.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR