Gyógynövények: orvosság vagy méreg?

Gyógynövények: orvosság vagy méreg?

Mint sok egyébről, a gyógynövényekről is elmondhatjuk, hogy barátaink és ellenségeink is lehetnek aszerint, hogy miként használjuk őket.Máig érvényes Paracelsus híres mondása, miszerint egyedül az adag dönti el, hogy egy dolog méreg vagy orvosság! A gyógynövények többségének hatóanyaga valamilyen alkaloida, azaz bonyolult kémiai szerkezetű, nitrogéntartalmú bázisok, amelyek főleg magról szaporodó növényekben fordulnak elő. A növények életében valószínűleg a rovarok és az egyéb állatok elleni védelemben játszanak szerepet.

A Kárpát-medence flórájában is igen sok gyógyhatású növény tenyészik, de a legelterjedtebb és legismertebb ilyenfajta növények a meleg éghajlat gyermekei, amelyek közül sok már évszázadokkal ezelőtt eljutott hozzánk is. Ennek ellenére akadnak olyanok is, amelyek emberek százmillióinak életében játszanak nagy szerepet, de nálunk teljesen ismeretlenek, mint például a maté és a bételpálma.

Vannak közöttük fájdalomcsillapító, altató, nyugtató, gyógyító, élénkítő és mámort hozó hatásúak. Néhányat megemlítek közülük.

A kínafa aprított kérgével ősidők óta gyógyították a betegeket és még ma is a kínafából nyert kinin az egyik leghatékonyabb orvosság a malária ellen.

Az imént hallottunk a mákról, amely 24 féle alkaloidát tartalmaz, köztük a gyógyászat olyan fontos anyagait, mint a morfin, a kodein és a papaverin.

A dohányos emberek jól ismerik a nikotin hatását és egyszer-kétszer már átélték a nikotinról való leszokás kínjait. Maga a nikotin nevű alkaloida féregtelenítő és rovarölő növényvédő anyag.

Élénkítő hatásáról ismert a kávé, a kakaó és a tea, amelynek fogyasztása serkenti az életműködést, a szellemi tevékenységet, de vizelethajtó hatása is van.

A kokacserje termése a kokain nevű alkaloidát adja, amelynek élénkítő, érzéstelenítő, narkotizáló hatása is van.

Megemlítenék még néhány, nálunk élő gyógynövényt, amelyeknek a gyógyászatban egyre fokozódó jelentőségük van. Ilyen például a páfrányfenyő (Gingko biloba), amelynek a kivonata erősíti az érfalakat, gátolja a vérlemezkék összetapadását és javítja az agyműködést.

Az orbáncfű kivonatával nehezen gyógyuló sebeket, aranyeres csomókat, visszérgyulladást kezelnek eredményesen és a depressziót gyógyítják.

A közönséges tiszafa egy közeli rokona, a Taxus brevifolia kivonatát sikeresen használják a mellrák gyógyításában.

Szóval kimeríthetetlen a Természet kincsestára, amely minden élőlénynek, embernek, állatnak és növénynek is gyógyírt kínál a betegségeire. Csak rajtunk, az ember bölcsességén múlik, hogy az orvosság ne váljék egészségromboló méreggé.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR