Meg ne fagyjon a rózsa!

Meg ne fagyjon a rózsa!

Menthetetlenül és egyértelműen ránk köszöntött a tél, amit az bizonyít a legmeggyőzőbben, hogy ma fél tucat olvasó kérdezte meg tőlem: miként kell megvédeni a rózsatöveket a fagytól?

Hát, először is: a nagytermetű parkrózsákat, a folyamatosan virágzó , ú.n. floribunda és multiflora rózsabokrokkal, továbbá a futórózsákkal nincs semmi tennivaló, ezek fagytűrők, nem károsodnak a nálunk szokásos téli fagyok következtében.

Fagyott rózsa

A nagy virágú bokorrózsákat, az ún. tearózsa bokrok ágainak alsó részét, ahol a metszés után megmaradó rügyek helyezkednek el, a talaj felkupacolásával vagy feltöltésével kell megóvni a hidegtől.

Ugyancsak fel kell kupacolni a törpe, miniatűr rózsákat is.

Problémásabb a magastörzsű rózsák védelme. Ezek gyökérzete és törzse ugyanis vadrózsa, a koronája azonban nemes rózsa. A vadrózsa fagytűrő, a nemes rózsa fagyérzékeny. Ezért csak a koronát kell védeni még pedig oly módon, hogy az ágak közét kitömjük újságpapírral és a mérsékelten visszametszett koronát beburkoljuk csomagolópapírral, vagy – ami még célszerűbb – ráhúzunk egy papírzsákot. Műanyag fóliát ne használjunk, mert nem szellőzik, meg egyébként se nyújt védelmet a tél viszontagságai ellen.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR