Teendőink, mielőtt berobban a tavasz

Teendőink, mielőtt berobban a tavasz

Ha tavasziasra vált az idő, akkor annyi dolgunk lesz a kertben, hogy érdemes már tél végén megtenni mindent, amit ilyenkor lehet.

A téli hónapokban zárt helyre kényszerült kertészkedő emberek ilyenkor már nagyon vágyakoznak arra, hogy ha kisüt a Nap, akkor hasznos és szükséges munkákat végezve néhány órát a szabadban tölthessenek el. A továbbiakban a legfontosabb tél végi munkákról írok, nehogy a kikelet berobbanása után ezek elmaradjanak.

Fagyrepedések gyógyítása

Fontos, tél végi munka a gyümölcsfák törzsének és a vastag vázágainak a tisztogatása, amely nem nagyon látványos, de fáradságos munka, amelynek gépesítése még mindig várat magára! A fiatal fák törzsén ilyenkor gyakran keletkeznek függőleges fagyepedések, amelyeknek a széleit éles késsel az egészséges szövetekig kell kivágni és a sebet sebvédő anyaggal bekenni. Minthogy ez az anyag az eső és a szél hatására két-három hét után lekopik, ezért a kezelést meg kell ismételni!

Cserepes kéreg lekaparása

Az idős fák törzsén rendszeresen vastag darabokban felváló, vagy cserepes kéreg keletkezik, amely alatt igen sok kártevő tojása és gombabetegség spórája talál téli védelmet. Ezért ezeket nyeles, háromszög alakú fakaparóval kell eltávolítani és a hulladékot gondosan összegyűjtve el kell égetni!

tavasz mielott berobban 04

Gyümölcsfák alakító metszése

Bátran hozzá lehet látni a termő gyümölcsfák fenntartó metszéséhez is annak érdekében, hogy a virágok ne csak a fakorona felületén, hanem annak a belsejében is megtermékenyüljenek és gyümölccsé érjenek. Ennek céljából tőből ki kell metszeni a sűrűen álló, az egymást keresztező és a korona belseje felé törekvő vesszőket.

Feltétlenül meg kell a fákat szabadítani a törzsön, a törzs tövén, vagy a gyökereken keletkezett sarjaktól: ezeket tőből ki kell metszeni!

tavasz mielott berobban 02

Sokat nyerünk a tavaszi lemosó permetezéssel

Ugyancsak elkerülhetetlen a tavaszi, lemosó permetezés még akkor is, ha ősszel már permeteztünk. Erre a célra többféle permetezőszer áll a kertészek rendelkezésére, de a leghatékonyabb és a legolcsóbb a kénnel kiegészített bordói lé, amelyhez az az idei enyhe tél miatt rovarölő szert is keverjük. Ez semmi veszélyt nem jelent az emberre, a házi állatokra és a kert egyéb növényeire sem.

Nagyon fontos a permetezés helyes technikájának a betartása: a lemosó permetezést bőséges permetlével kell elvégezni úgy, hogy a fa törzsét és a koronájának minden eldugott részét is befedje a növényvédő szer. Esőre hajló, szeles időben ne permetezzenek! A permetlevet készítő és a permetezést végrehajtó ember védőruházatáról ebben az időben sem szabad megfeledkezni.

tavasz mielott berobban 03

Gereblyézzük és műtrágyázzuk az ágyásokat

Itt az ideje annak, hogy az ősszel felásott virág- és zöldséges ágyások talaját gereblyézéssel tegyük rögmentessé és morzsalékossá. Ezt a kedvező talajállapotot a késői magvetésig és a palánták kiültetéséig úgy tudjuk fenntartani, hogy a talaj felszínét lehullott lombbal, örökzöld fákról és bokrokról levágott ágakkal betakarjuk, „zöldítjük”. El lehet kezdeni a tavaszi, komplex (nitrogént, káliumot és foszfátot egyaránt tartalmazó) műtrágya kiszórását és bekapálását is.

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR