Hogyan ügyeskedjünk az apró magvakkal?

Hogyan ügyeskedjünk az apró magvakkal?

Aki szeretne ügyesen és takarékosan zöldség- és virágmagokat vetni, így készítsen magának vetőszalagot néhány mozdulattal.

Készítsünk vetőszalagot a nagyon apró vetőmagokhoz, mert ezzel jelentős mennyiségű, drága vetőmagot tudunk megtakarítani. Erre a legalkalmasabb a vékony, irodai másolópapír, amelyből kb. 3 cm szélességű csíkokat vágunk és ezekre ragasztjuk a magvakat. De erre ne használjunk gyári ragasztóanyagot, hanem készítsünk magunk csirizt. Ennek az ősi ragasztóanyagnak az alkotóeleme valamilyen gabonaliszt (a legjobb a rozsliszt), amelyhez annyi vizet öntünk, amennyi egy híg oldathoz szükséges és ezt addig keverjük, amíg enyvszerűvé sűrűsödik.

Ajánlott 3 olvasmány:

A magokat valamivel kisebb távolságra lehet egymástól ragasztani arra gondolván, hogy például a korábban vastagodó sárgarépákat kihúzva a talajból a vékonyabbak utólag több helyet nyernek. A vetőszalagot 2-3 cm mélyen kell a vetőbarázdában elhelyezni.

Vetőszalagot az apró magvú sárgarépán kívül a petrezselyem, a mák, valamint az apró magvú egynyári virágok vetéséhez (pl. Petunia) érdemes alkalmazni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR