Hogyan ápoljuk a kert talaját tél végén?

Hogyan ápoljuk a kert talaját tél végén?

Röviden leírom, miként lehet a talaj termőképességét tartósan fenntartani, vagy lehetőség szerint fokozni a télvégi kerti munkákkal.

A gondos kertész ősszel már felásta a gyümölcsfák környékének, a veteményes kertnek, a virágos ágyásoknak a földjét, de aki ezt nem tette volna meg, a fagy kiengedése után még pótolhatja a mulasztását!

A felásott talajon a fagy szétporlasztotta a rögöket és most az a feladat vár ránk, hogy gereblyével apró morzsássá, simává tegyük a bevetendő, vagy palántákkal beültetendő kertrészleteket. Ez azért fontos, mert a vetőmagok akkor csíráznak és kelnek ki gyorsan és egyenletesen, ha az apró morzsák szorosan körülveszik őket és a palánták, az ősszel ültetett fák és bokrok vékonyka, felszívó gyökerei is akkor a legtevékenyebbek, ha nem üreges a talajuk.

Az őszi hónapok bőséges csapadékot nyújtottak, de a téli hónapok a hótól eltekintve szárazak voltak, ezért nem felesleges a talaj felső rétegét magvetés előtt nyirkosra öntözni.

tel vegi talajapolas 03

Tartsuk be lelkiismeretesen a vetésforgó évtizedek óta jól bevált szabályait, amelynek a veteményeskertben különösen nagy jelentősége van; váltogassuk a talajzsaroló és a talajjavító növényeket a következők szerint:

Szerves trágyát igénylő zöldségfajok:

  • Paprika, paradicsom, tojásgyümölcs, spárgatök, patisszon, cukkíni, fejes-és kelkáposzta, karalábé, karfiol, brokkoli, sóska, zeller, csemegekukorica.

Szerves trágyát nem igénylők:

  • Fejes saláta, spenót, endívia, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, retek, cékla, vörös-, póré- és fokhagyma, torma, csicsóka.

Talajjavítók:

  • Borsó, bab, lóbab, földimogyoró.

A zöldségfélék gyökeresedési mélysége igen eltérő: a hónapos retek és a hagymafélék gyökerei közvetlenül a talajfelszín alatt helyezkednek el, míg a káposztafélék gyökérzete akár két méter mélységből veszi fel a vízben oldott tápanyagokat. Különböző mértékű a gyomosodásuk és mások a kártevői és a betegségeik is! Vannak agresszív víz- és tápanyagfogyasztó, valamint szerény igényű zöldségfélék, ezeket lehetőleg váltogatni kell.

tel vegi talajapolas 04

Vetésforgót igényelnek a virágágyak is; ahol tavaly kállák díszlettek, oda az idén más, nagynövésű dísznövény (pl. ricinus, kardvirág, krizantém stb.) kerüljön.

Idejekorán kezdjük meg a gyomok irtását, mert sokkal könnyebb és gyorsabb munka a még csak szikleveles, haszontalan betolakodók kiirtása, mint ugyanazoké, amikor már térdig érnek!

tel vegi talajapolas 02

Ilyenkor lehet a talaj kémhatását is javítani. A lúgos (7,0-nál magasabb pH-jú) talajokat savanyú, rostos tőzeggel, vagy homokkal lehet javítani. A savas (6,5-es pH-nál alacsonyabb) kémhatású talajokat pedig mészpor kiszórásával lehet termékenyebbé tenni. Praktikus és hatékony módszer azonban az is, hogy a termelendő növények megválasztásánál alkalmazkodunk a talaj adott kémhatásához!

Ez esetben nem érvényes a mondás, hogy jobb későn, mint soha; itt az a munka-és jövedelemtakarékos jelszó, hogy inkább korán, mint későn!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR