Az olajfa Pallas Athéné ajándéka

Az olajfa Pallas Athéné ajándéka

Hadd szóljak egy déli országokból származó növényről, az olajfáról (Olea europaea) is.A mitológia szerint az olajfát Pallas Athéné (Zeus főisten leánya, aki teljes fegyverzetben pattant ki felséges atyja fejéből) ajándékozta az emberiségnek. Harciasságát nem feladva ő tanította meg a görög férfiakat szántani és az asszonyokat hasznos kézimunkára, főleg szövésre. A Bibliából jól ismert jelenet, amikor a Noé által szabadon bocsátott galamb visszatér a gályához – egy olajággal a csőrében, amely azt jelenti, hogy Isten megbocsátott a bűnös emberiségnek és áldását adja a világ újjáépítéséhez. Jeruzsálemben, az Olajfák-hegye alatti fákról azt tartják, hogy Jézus Krisztus kínszenvedéseinek is tanúi voltak.

Olajfa

Az olajfák rendkívül hosszú életű csonthéjas termésű növények. Leveleik zöldek, a fonákjukon ezüstszínűek, virágaik aprók, fehérek, bogyói tojásdad alakúak, éretten is zöldek vagy egyéb színűek lehetnek. Tűz vagy villámcsapás után is regenerálódnak.

Az olajbogyó egyike a világ legelterjedtebb olajtartalmú élelem-növényeinek, ma már nálunk is kereskedelmi árú, kiváló zsiradék, de nálunk bizonyára nem veszélyezteti a napraforgóból sajtolt étolaj hegemóniáját.

Az olajfa mindenütt megél, ahol a téli hőmérsékleti minimum nem több -10 °C foknál. A kertekben, dézsában most is dekoratív dísznövény, télre fagymentes helyre kell állítani, de a megjövendölt globális felmelegedés azt eredményezheti, hogy az olajfa is bevonul a kertek növényállományába.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR