Növényápolás télen: nem mindegy, hogyan!

Növényápolás télen: nem mindegy, hogyan!

Most szívesen összegezzük a kertben elért sikereinkre és megfogadjuk, hogy okulunk az elszenvedett kudarcokból, egyszóval még örömtelibb és sikeresebb esztendő elé nézünk.

A melegigényes, fagyérzékeny, cserepes növények már a teleltetőben, védett, fagymentes helyen vannak. Időnként azért vizsgáljuk át őket, és ha a talajuk kiszáradt, akkor az öntözés is szükségessé válhat. Ha a teleltetőben igen sok növény van összezsúfolva, akkor fagymentes órákban egy rövid szellőztetés is igen előnyös beavatkozás lehet.

Muskátli

A szobanövények is telelnek

A szobanövények élettevékenysége is lelassul a hosszú, sötét éjszakák következtében. Ezért ezeket is ritkábban, és csak kis vízmennyiséggel kell öntözni. Nagyon kedvező, ha az elsárgult, elszáradt leveleket és az elnyílt virágokat idejében eltávolítjuk, de március elejéig semmi esetre se ültessük át, metsszük meg és ne is serkentsük gyorsabb növekedésre vagy virágzásra a növényeket tápoldatozás útján.

Irány a kert

A csendes, napos órákban bizonyára jól esik a kertészkedőknek egy kis mozgás a szabad levegőn. El lehet kezdeni az idős gyümölcsfák tisztogatását, a törzsek és vastagabb ágak kaparását, de ne feledkezzünk meg a keletkezett kéregtörmelék azonnali elégetéséről. Ha a kertben van még felásatlan terület, azt a fagymentes időben ássuk fel.

Készüljünk a jövő évre

Ha a hosszú, téli estéken visszatekintünk az elmúlóban levő esztendőre, akkor már kezdhetjük összeállítani a jövő évi vetési és növényvédelmi tervünket. Ez talán ötleteket is ad ahhoz, hogy közeli ismerőseinket, rokonainkat milyen karácsonyi ajándékkal örvendeztethetjük meg! Érdemes ilyenkor több időt fordítani a szakkönyvek, a folyóiratok forgatására.

Most szívesen összegezzük a kertben elért sikereinkre és megfogadjuk, hogy okulunk az elszenvedett kudarcokból, egyszóval még örömtelibb és sikeresebb esztendő elé nézünk. Amihez szívből kíván boldog karácsonyt és békés új esztendőt!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR