Egyre több családnál természetes díszek pompáznak a karácsonyfán. Az emberi találékonyságból néha váratlanul sok futja!
Apró, piros almák, színezett dió, gesztenye, pattogatott kukoricából készített girland, mézeskalács, fából, kukoricacsuhéból, szalmából készített figurák, gyertyák, stb.
Elmentem felfedező körútra. És találtam olyan egzotikus növényrészeket, terméseket, amelyek kiválóan alkalmasak a karácsonyfák díszítésére.
Hadd mutassak be néhányat ezek közül!
A lótusz vízinövény. Nagy, rózsaszín, illatos virágai vannak, a magja fontos szerepet játszik a trópusi országok népeinek élelmezésében. A szárított termését bizonyára látták már virágcsokrokba kötve, de alkalmas a karácsonyfára függesztve is.
Fantasztikus formája van a carambola nevű trópusi gyümölcs szárított termésének.
A ciprus apró terméseit meg lehet színezni és girlandot lehet belőle fűzni.
Különös hangulatot kölcsönöz a karácsonyfának, ha néhány szál zuzmót az ágaira akasztunk.
A kókuszpálma a trópusokon 30 méter magasra is megnő. Gömb alakú gyümölcseinek húsából készül a kopra, de olajat is sajtolnak belőle, a leveleivel pedig az épületeket fedik. A terméshéjból némi fantáziával gyertya vagy mécsestartót lehet karácsonyra fabrikálni.
A jacaranda-fa, a nevezetes és irodalomból is ismert zöld ébenfa. Ennek terméseiből is érdekes függelékek készülhetnek.
És az is hasznos, hogy megismerhetjük a távoli tájak növényeit.