A citrusfák szakszerű gondozása: a kertészkedés magasiskolája!

A citrusfák szakszerű gondozása: a kertészkedés magasiskolája!

Aligha akad olyan kertészkedő, aki - bevallottan vagy titkoltan - ne vágyakozna egy szép, bőven termő citrusfa után. Egy ilyen növény nevelésére azonban csak az vállalkozzék, aki nap mint nap figyelemmel tudja kísérni az imádott növényét és képes kielégíteni annak minden kívánságát!


A citrusfák szakszerű gondozása: a kertészkedés magasiskolája!

A citrusok népes nemzetségébe sokféle, különböző igényű növény tartozik. Ezek között van olyan faj is, amely nálunk a kertben áttelel (Poncirus trifoliata), a legtöbb azonban a mediterrán tájakon honos, tehát a téli hónapokban fagymentes, védett helyre kényszerül. Ezek közé tartozik a citrom, a narancs, a mandarin, a grépfrut, a kumkvat - hogy csak az ismertebbeket említsem. Közös jellemvonásuk, hogy kis fává vagy csinos bokorrá nevelhetők, dekoratív a lombozatuk, szépek és rendkívül illatosak a virágaik, a gyümölcsük pedig fogyasztható.

Citrom Pesten

A citrusfélék érett mag elvetése útján is szaporíthatóak, de a magról kelt növények nem termékenyek, vagy apró, értéktelen gyümölcsöt érlelnek, ezért be kell oltani (tavasszal) vagy be kell szemezni (augusztusban) őket.

Pesti citrom

Meleg, napos, széltől védett helyen érzik magukat a legjobban, ha rendszeresen, mértékletesen öntözzük és tápoldatozzuk kedvenceinket. Egy-egy levél elsárgulása és lehullása nem jelenti a növény betegségét, mert az örökzöldnek mondott levelek csak egy-másfél évig élnek, azután átadják a helyüket a következő leveleknek. A levélváltás a téli fényszegény időszakban nagyobb mértékű! A rohamos felkopaszodás oka lehet a tápanyaghiány, a túlöntözés vagy a kiszáradás, a huzatos hely és a hirtelen hőmérséklet-változás. A rovarkártevők közül különösen gyakori a levéltetvek és a pajzstetvek kártétele, amely ellen a fogkefétől és a szappanos víztől kezdve a környezetbarát vegyszerekkel lehet védekezni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR