Palánták védelme férgektől, pajoroktól, lótücsöktől (x)

A zöldségtermesztésben, palántanevelésben a növények károsodását igen gyakran a talajlakó kártevők okozzák. Hogyan védekezzünk ellenük?

A nagyobb testű kártevők közül leggyakrabban a pajorok, a drótférgek, a lótücsök, és a bársonylegyek nyűvei szoktak kellemetlenkedni. A növények föld alatti részét rágják, kiodvasítják, furkálják, ami sokszor jelentős tőszám kieséssel jár. A lótücskök az útjukba kerülő gyökerek átrágásán kívül ujjnyi vastag kidudorodó felületi alagutak, járatok építésével sok kis növényt túrnak ki a palánta ágyakból.

Pajor

Legtöbb problémát azonban a cserebogarak lárvái, a pajorok okozzák, amelyek – fajtól függően – általában 2-4 évig fejlődnek és károsítanak a talajban, ezért a rendszeres talajfertőtlenítés elengedhetetlen fontosságú! Technikailag nehezebben kivitelezhető,  költséges és sohasem tökéletes megoldás az idősebb 3-4 éves lárvák elleni „tűzoltás” szerű védekezés, mivel az idősebb, fejlettebb pajorok kevésbé érzékenyek a talajfertőtlenítő szerekre. Ezért nagyon fontos, hogy minden évben, megelőző jelleggel védekezzünk a kártevővel szemben, ne várjuk meg az idősebb egyedek felszaporodását! A rendszeresen elvégzett talajfertőtlenítés nem csak hatékony, de költségtakarékos megoldást jelent a talajlakó kártevők ellen!

A FORCE 1.5 G TALAJFERTŐTLENÍTŐ SZER HASZNÁLATÁVAL A PAJOROK KÁRTÉTELE MEGAKADÁLYOZHATÓ!

A Force 1,5 G gázhatású készítmény, a rovarok a bőrszövetükön és az idegvégződésükön keresztül veszik fel a szert, ezt követően táplálkozásukat befejezik, majd elpusztulnak. Ez a hatásmód újszerű megoldást jelent a talajlakó kártevők elleni védekezésben, mivel a készítmény nem szívódik fel a növénybe, a rovarokat nem a kezelt növények fogyasztásán keresztül pusztítja el. Gázhatásának köszönhetően erős riasztó hatása van a tojásrakásra készülő káposzta-, hagyma- és viráglegyekre is.

A Force 1,5 G a különböző növények magvaival, vagy gyökereivel érintkezve nem fitotoxikus, nem okoz perzselést, a csírázást és a gyökérnövekedést nem befolyásolja!

A Force 1,5 G a legszigorúbb előírásoknak is megfelel, agrár-környezetgazdálkodási programokban is használható, teljeskörű és nagyhatékonyságú talajfertőtlenítőszer.

A magról vetett, gumóról vagy hagymáról ültetett növényeknél a magvetéssel,- ültetéssel egy időben kell az előírt szermennyiséget kiszórni, majd azonnal a talajjal befedni.

Egyedi gyümölcs és szőlő ültetésnél 7,5-10,0 g/m2 adagban kell a készítményt kijuttatni. Soros telepítésnél 0,5 méter szélességű sávot számolva kell meghatározni a ténylegesen szükséges szermennyiséget, és azt a telepítendő növény gyökérzónájába elhelyezni, szőlő esetében 40-60 cm, gyümölcsfélék (almatermésűek, csonthéjasok, bogyós gyümölcsűek) esetében 20-40 cm, csemete-, mag-, dugvány-, és oltvány iskola esetében 10-15 cm mélységben.

Drótféreg fertőzés esetén a magasabb dózis használata javasolt!

A kezelés során biztosítani kell a kiszórt granulátum talajjal történő teljes fedettségét.

A Force 1,5 G a kiskerttulajdonosok ideális talajfertőtlenítőszere, mivel 0,5 kg és 5 kg-os kiszerelésben is kapható a gazdaboltokban.

Használata a zöldségkultúrákban valamint szőlő és gyümölcs ültetvények telepítése előtt egyaránt elengedhetetlen!

Elsősorban a hajtatott zöldségfélék termesztésénél okoznak gondot a gyökérgubacs-fonálférgek

Kártételük hatására a növények vontatottan fejlődnek, hervadnak, amit könnyen tápanyaghiánnyal, vas hiánnyal lehet összetéveszteni, mert a hajtáscsúcs leggyakrabban kisárgul. Kártételük különösen a téli időszakban a fűtött hajtatóberendezésekben termesztett növényeknél a leggyakoribb.

Sajnos Magyarországon a homoktalajok legnagyobb része őshonos szántóföldi gyökérgubacs-fonálférgekkel erősen fertőzött.

Kártételének megelőzésére legjobb megoldás minden ültetés előtt végzett Nemathorin 10 G-vel történő kezelés 3 g/m2 dózisban.

Kontakt és szisztemikus (növények gyökerébe felszívódik) hatású, a fonálférgek a kezelés után 3 napon belül abbahagyják a táplálkozást, a teljes pusztulás 9-17 napon belül bekövetkezik. A lárvastádiumban lévő egyedeket pusztítja el, illetve gátolja a lárva kelését a tojásból, cisztából.

A készítményt a hajtatási, ültetési időszak előtt 1-2 nappal, teljes felületkezeléssel 10-15 cm mélyen kell bedolgozni. Talaj kémhatása nem befolyásolja a szer hatását. Hasznos élő szervezetekre (bogarakra, ragadozó atkákra), földigilisztára ártalmatlan és nem toxikus a talajban élő mikroorganizmusokra sem.

Forrai Ákos, Syngenta Kft.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR